Linas matkasse logo
Värmande vintersoppor

Värmande vintersoppor

När temperaturen kryper nedåt är det härligt att få värma sig med en rykande, god soppa. Antingen utomhus i en termos eller inne i värmen. Här är är tre smakrika vintersoppor som Lina gärna bjuder på i kylan.

Paprikasoppa med pecorino, syrad grädde och vitlöksbröd (4 pers)

Ingredienser:
1 gul Lök
1 burk körsbärstomater
1/2 kruka oregano
50 g riven pecorino
1 förp röda linser
3 röda paprikor
1 förp surdegspavé
1 dl syrad grädde
4 vitlöksklyftor
2 krm chili flakes
2 tärningar grönsaksbuljong
1 tsk paprikapulver
1/2 msk torkad oregano
4 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger olivolja
salt
svartpeppar
bakplåtspapper

  1. Värm ugnen till 250 grader.
  2. Läs igenom receptet. Ta fram alla ingredienser och köksredskap du behöver.
  3. Klyfta 3 röda paprikor och 1 gul lök.
  4. Hetta upp lite olivolja i en stekgryta. Fräs paprika och lök 3-4 min. Tillsätt 1 burk körsbärstomater, 1 förp röda linser (sköljda och avrunna), 4 dl vatten, 1 dl syrad grädde, 1 msk vitvinsvinäger, 1 tsk paprikapulver, 2 krm chili flakes, 2 tärning grönsaksbuljong och 4 vitlöksklyftor (pressade). Sjud 7-8 min.
  5. Vitlöksbröd: skär 1 förp surdegspavé i skivor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och gnid in brödet med 2 vitlöksklyftor (pressade), lite olivolja, salt och 1/2 msk torkad oregano. Rosta i mitten av ugnen 6-7 min.
  6. Tillsätt 50 g riven pecorino till soppan och mixa slät med stavmixer. Smaka av med salt och svartpeppar.
  7. Grovhacka 1/2 kruka oregano. Avsluta med att ringla ner 1/2 dl syrad grädde i tallrikarna vid servering och toppa med oregano. Servera soppan med vitlöksbröd.

Krämig rotfruktssoppa med kuvertbröd och fetaosttopping (4 pers)

Ingredienser:
1/2 kruka basilika
1 dl crème fraiche
150 g fetaost
2/3 ask fryst ingefära
1 l lök
2/3 gurka
1 förp kikärter
1/2 rödlök
1 förp rotfruktsbröd
500 g tärnade rotfrukter
2 tärningar grönsaksbuljong
1 krm salt
2 tsk socker
8 dl vatten
3 vitlöksklyftor
1 msk vitvinsvinäger 1 ask babyplommontomater
olivolja
cayennepeppar

  1. Klyfta 1 gul lök. Hetta upp olja i en stekgryta och fräs lök, 3 vitlöksklyftor (pressade), 500 g tärnade rotfrukter och 2/3 ask hackad ingefära 2-3 min.
  2. Tillsätt 1 förp kikärter (sköljda, avrunna), 1 msk vitvinsvinäger, 8 dl vatten, 2 tsk socker och 2 tärning grönsaksbuljong.
  3. Koka upp och låt puttra under lock 12-15 min, eller tills rotfrukterna mjuknat.
  4. Finhacka 1/2 rödlök. Tärna 2/3 gurka. Smula 150 g fetaost. Plocka blad från 1/2 kruka basilika. Blanda allt i en skål.
  5. Rör ner 1 dl crème fraiche i grytan och dra från värmen. Mixa soppan slät med stavmixer. Smaka av med salt och cayennepeppar.
  6. Toppa soppan med fetaosthacket och servera med 1/2 ask babyplommontomater och rotfruktsbröd.

Potatis- och purjolökssoppa med fetaostströssel (4 pers)

Ingredienser:
1 förp ciabatta
1 förp fetaost
1 gul lök
1 ask coctailtomater
2 bakpotatisar
1 purjolök 1 kruka persilja
1 förp sugarsnaps
1 förp vispgrädde
2 vitlöksklyftor
2 tärningar grönsaksbuljong
1 msk olja
1 tsk torkad basilika
1,2 l vatten
salt
svartpeppar

  1. Värm ugnen och tillaga 1 förp ciabatta enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skala och tärna 2 bakpotatisar, skiva 1 purjolök och grovhacka 1 gul lök. Hetta upp 1 msk olivolja i en rymlig kastrull. Fräs all lök, potatis och 2 vitlöksklyftor (pressade) 2-3 min.
  3. Häll på 1,2 l vatten och 2 tärning grönsaksbuljong. Koka 12-15 min, eller tills potatisen är mjuk.
  4. Fetaostströssel: Strimla 1 förp sugar snaps och halvera 1 ask cocktailtomater. Grovhacka 1 kruka persilja och smula 1 fetaost. Lägg allt i en skål och dressa med lite olivolja, salt och nymald svartpeppar.
  5. Häll ner 1 dl av 1 förp vispgrädde och 1 tsk torkad basilika i soppan och mixa slät med stavmixer. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
  6. Servera potatis- och purjolökssoppa med fetaostströssel och nygräddad ciabatta.