Linas matkasse logo
Våfflor med twist

Våfflor med twist

Rödbets-, spenat- och potatisvåfflor är en riktig fullträff om du frågor oss! Vilken blir din nya favoritvåffla?

Rödbetsvåfflor – med getost, rostade valnötter och fikonmarmelad

ca 8 st laggar (40 snittar)
2 st rödbetor, förkokta (ca 250 g)
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
½ tsk salt
3 dl mjölk
2 ägg, separerade
225 smör, smält & avsvalnat

Topping:
fikonmarmelad
getost
valnötter

  1. Hetta upp våffeljärnet.
  2. Skär rödbetor i mindre bitar och mixa till en puré.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Blanda ner mjölk, äggulor och rödbetspuré i mjölbunken. Tillsätt det avsvalnade smöret och rör till en slät smet.
  4. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner i smeten, som ska vara tjock och luftig.
  5. Grädda ca 1 ½ dl smet åt gången. Se till att smeten täcker hela bottenlaggen innan överdelen på våffeljärnet fälls ner.
  6. Låt de nygräddade våfflorna svalna på galler.
  7. Toppa med en klick fikonmarmelad, smulad getost och rostade valnötter.

Spenatvåfflor – med röd stenbitsrom, rödlök och gräddfil

ca 8 laggar (40 snittar)
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
½ tsk salt
4 dl mjölk
2 ägg, separerade
300 g hackad spenat, tinad & avrunnen
225 smör, smält och avsvalnat

Topping:
gräddfil
röd stenbitsrom
rödlök
färsk dill

  1. Hetta upp våffeljärnet. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Rör ner mjölk, äggulor och spenat i mjölbunken. Tillsätt det avsvalnade smöret och rör till en slät smet.
  2. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner i smeten, som ska vara tjock och luftig.
  3. Grädda ca 1 ½ dl smet åt gången. Se till att smeten täcker hela bottenlaggen innan överdelen på våffeljärnet fälls ner.
  4. Låt de nygräddade våfflorna svalna på galler.
  5. Toppa med gräddfil, stenbitsrom, finhackad rödlök och dill.

Tips! Vill du ha en riktigt grön smet? Mixa spenat, mjölk och äggulor med stavmixer i en mixerbunke för sig, och rör sedan ner i mjölblandningen.

Potatisvåfflor – med knaperstekt sidfläsk och lingonklick

ca 8 laggar (40 snittar)
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
½ tsk salt
4 dl mjölk
2 ägg, separerade
300 g potatis
225 smör, smält och avsvalnat

Topping:
rårörda lingon
rysk yoghurt
1 bit rökt sidfläsk, fintärnat och knaperstekt
kruspersilja

  1. Hetta upp våffeljärnet. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Rör ner mjölk och äggulor i mjölblandningen. Skala och grovriv potatisen. Blanda ner i smeten med det avsvalnade smöret. Rör till en slät smet.
  2. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner i smeten, som ska vara tjock och luftig. Grädda ca 1 ½ dl smet åt gången ca 5 min. Se till att smeten täcker hela bottenlaggen överdelen på våffeljärnet fälls ner.
  3. Låt de nygräddade våfflorna svalna på galler.
  4. Toppa med rysk yoghurt, rårörda lingon (gärna hemrörda), knaperstekt sidfläsk och kruspersilja.

Tips! Blanda försiktigt 1 del rårörda lingon med 1 del rysk yoghurt för en vacker röd färgklick.