
Våfflor med twist
Rödbets-, spenat- och potatisvåfflor är en riktig fullträff om du frågor oss! Vilken blir din nya favoritvåffla?
Rödbetsvåfflor – med getost, rostade valnötter och fikonmarmelad
ca 8 st laggar (40 snittar)
2 st rödbetor, förkokta (ca 250 g)
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
½ tsk salt
3 dl mjölk
2 ägg, separerade
225 smör, smält & avsvalnat
Topping:
fikonmarmelad
getost
valnötter
- Hetta upp våffeljärnet.
- Skär rödbetor i mindre bitar och mixa till en puré.
- Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Blanda ner mjölk, äggulor och rödbetspuré i mjölbunken. Tillsätt det avsvalnade smöret och rör till en slät smet.
- Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner i smeten, som ska vara tjock och luftig.
- Grädda ca 1 ½ dl smet åt gången. Se till att smeten täcker hela bottenlaggen innan överdelen på våffeljärnet fälls ner.
- Låt de nygräddade våfflorna svalna på galler.
- Toppa med en klick fikonmarmelad, smulad getost och rostade valnötter.

Spenatvåfflor – med röd stenbitsrom, rödlök och gräddfil
ca 8 laggar (40 snittar)
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
½ tsk salt
4 dl mjölk
2 ägg, separerade
300 g hackad spenat, tinad & avrunnen
225 smör, smält och avsvalnat
Topping:
gräddfil
röd stenbitsrom
rödlök
färsk dill
- Hetta upp våffeljärnet. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Rör ner mjölk, äggulor och spenat i mjölbunken. Tillsätt det avsvalnade smöret och rör till en slät smet.
- Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner i smeten, som ska vara tjock och luftig.
- Grädda ca 1 ½ dl smet åt gången. Se till att smeten täcker hela bottenlaggen innan överdelen på våffeljärnet fälls ner.
- Låt de nygräddade våfflorna svalna på galler.
- Toppa med gräddfil, stenbitsrom, finhackad rödlök och dill.
Tips! Vill du ha en riktigt grön smet? Mixa spenat, mjölk och äggulor med stavmixer i en mixerbunke för sig, och rör sedan ner i mjölblandningen.

Potatisvåfflor – med knaperstekt sidfläsk och lingonklick
ca 8 laggar (40 snittar)
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
½ tsk salt
4 dl mjölk
2 ägg, separerade
300 g potatis
225 smör, smält och avsvalnat
Topping:
rårörda lingon
rysk yoghurt
1 bit rökt sidfläsk, fintärnat och knaperstekt
kruspersilja
- Hetta upp våffeljärnet. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Rör ner mjölk och äggulor i mjölblandningen. Skala och grovriv potatisen. Blanda ner i smeten med det avsvalnade smöret. Rör till en slät smet.
- Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner i smeten, som ska vara tjock och luftig. Grädda ca 1 ½ dl smet åt gången ca 5 min. Se till att smeten täcker hela bottenlaggen överdelen på våffeljärnet fälls ner.
- Låt de nygräddade våfflorna svalna på galler.
- Toppa med rysk yoghurt, rårörda lingon (gärna hemrörda), knaperstekt sidfläsk och kruspersilja.
Tips! Blanda försiktigt 1 del rårörda lingon med 1 del rysk yoghurt för en vacker röd färgklick.
