Linas matkasse logo
Minska matsvinnet - 6 tips

Minska matsvinnet - 6 tips

Du har säkert tänkt på det mer än en gång när du gått ut med soppåsen eller rensat kylskåpet. Matsvinnet. Färskvarorna som går i soporna för att du inte hunnit äta upp dem, storpacket som inte gick åt eller maten du helt enkelt glömt bort att du hade. Här kommer några tips för att minska matsvinnet och dessutom spara pengar.

Varje år slängs 1 915 150 ton matavfall i Sverige och det är en ökande siffra. Av det kommer 905 000 ton från hushållen, resten slängs av livsmedelsindustrin, storkök, restauranger, grossister och butiker. Att kasta mat är inte bara att kasta pengarna i sjön, det är också en kostnad för miljön. Att producerar mat påverkar miljön och klimatet och om vi sedan slänger bort den har detta gjorts i onödan.

Släng mindre och vänd kurvan!

De flesta tror inte att de slänger så mycket, men i verkligheten slänger vi cirka 19 kg i soporna och häller ut runt 26 kilo i vasken per person och år. Det som är bra är att vi kan göra skillnad när vi bestämmer oss för att minska matsvinnet. Samtidigt minskar vi utgifterna – en familj beräknas spara minst 3000 - 6000 kr per år på att minskat svinn.

Barn gör som man gör, inte som man säger

För dig som har barn gör ett minskande av matsvinnet stor skillnad. När vi visar att maten är för värdefull för att slängas är chansen stor att våra goda vanor smittar av sig.

6 tips för att minska ditt matsvinn

1. Köp inte för mycket mat – vad har du hemma?

Ofta köper vi mer mat än vi hinner äta upp. Vi glömmer också bort att vi handlade lite extra förra gången. Kanske köpte du något på extrapris, ett storpack eller bara för att det såg gott ut just då. Du har säkert mat i skafferiet, kylen och frysen som bara väntar på att bli uppäten, men du tänker inte på att det förrän det är dags att rensa.

2. Listigare inköp med inköpslista

När du sett vad du har hemma skriver du en inköpslista som du följer. Att storhandla för hela veckan är smart, det innebär färre tillfällen till spontana inköp.

3. Laga lagom – var kreativ med resterna

Laga den mängd mat som går åt och lägg upp mindre på tallriken så slängs mindre. Eller laga rejält mycket som räcker till matlådor och fler måltider. Det mesta går att frysa in. Genomskinliga lådor eller påsar är perfekt i frys och kyl, skriv vad det är och när du lagat det, så slipper du obestämbara paket som ändå går i soporna. Ha en plockmiddag eller restkväll i veckan: skrynkliga grönsaker, skink- och ostbitar är toppen i en omelett, köttfärssås eller pytt.

4. Bäst före-datum är inte ett släng mig-datum

Tänk på att bäst före-datum är satt med marginal. Titta, lukta och smaka – lita på dina sinnen. Vissa varor håller länge efter bäst före-datum när de förvaras rätt. Känsliga varor som färsk fisk, kyckling och köttfärs ska du vara försiktig med, precis som vakuumförpackad lax och andra varor som är märkta med sista förbrukningsdag.

5. Ska du äta maten direkt? Välj kort datum!

Välj kort datum om du ska äta maten direkt, då är risken mindre att butiken behöver slänga det. Och när du köper frukt som bananer kan du köpa några ätmogna, några halvmogna och några omogna, det är svinnsmart för både dig och butiken.

6. Förvara rätt så håller maten längre

Var snabb med att ställa in matvarorna där de hör hemma när du handlat eller har rester. Rekommenderad temperatur i kyl är +5°C och i frys -18°C. Mjölk, kött och fisk har du där det är kallast i kylen. Brödet har du framme i rumstemperatur. Har du köpt många tomater eller äpplen kan du ha några framme och se till att äta upp dem i tid.

*Källor: Livsmedelsverket och Naturvårdsverket