
Gör din egen rabarbercurd
Rabarbercurd är riktigt gott på rostat bröd eller som dessert. Och nu är det ju rabarbersäsong, så passa på!
400 g rabarber
½ dl socker
1 msk vatten
1 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 äggulor
1 ½ dl socker
100 g smör
Använd så rosa rabarber som möjligt för en rosa curd. Dela rabarbern i mindre bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt socker, vatten och vaniljpulver/vaniljsocker. Koka på svag värme 8-10 min. Mixa sedan till en puré med stavmixer och låt koka på svag värme 20-30 min. Låt purén svalna något.
Vispa ägg, äggulor och socker vitt och pösigt. Smält smöret i en kastrull och dra den från värmen. Vispa ner äggvispet i kastrullen med smält smör. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och vispa samtidigt som smeten sjuder försiktigt 5-8 min, tills den tjocknat. Vispa ner 3 dl rabarberpuré i äggsmeten. Häll upp på rena torra burkar. Förvara i kyl och ät inom en vecka.
Hoppas ni gillar det!