Pepparkaksdeg

Pepparkaksdeg

Pepparkakor blir allra godast med hembakt pepparkaksdeg. Med det här receptet blir det tillräckligt både till det egna julbaket och att ge bort. Slå in degen i smörpapper, vira ett snöre runt och ge bort en tidig julklapp!

Ca 180 pepparkakor

Ingredienser

3 dl sirap

600 g mörk farin

3 dl grädde

2 msk torkad ingefära, malen

2 msk kanel, malen

2 msk kardemumma, malen

3⁄4 msk kryddnejlika, malen

250 g smör

1 kg vetemjöl + extra till utbakning

3 msk vaniljsocker

1 1⁄2 msk bikarbonat

Gör så här

Häll sirap, mörk farin, grädde och kryddor i en kastrull. Värm tills sockerkristallerna löst sig. Dra kastrullen från plattan, tillsätt smöret i bitar och rör tills det smält. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bikarbonat i en stor bunke. Tillsätt socker- och smörblandningen. Arbeta ihop till en jämn, ganska lös deg.

Täck över degen och låt vila i kylskåpet minst ett dygn.

Vill du göra degrullar att ge bort eller frysa in, ta ut degen efter ett dygn och forma till 4 rullar. Slå in i plastfolie och med smörpapper runtom.

Utbakning

Ta ut degen ur kylskåpet ca 30 minuter innan utbakning och värm ugnen till 200 grader. Kavla ut degen på mjölat bakbord. Stansa ut pepparkakor och lägg på en bakplåts- pappersklädd plåt. Grädda pepparkakorna mitt i ugnen 4-7 minuter, beroende på pepparkakornas storlek och tjocklek.

Denna webbplats använder cookies för att ge alla besökare ökad funktionalitet och service. Läs mer om cookies.