Stjärnaniskryddade päron

Stjärnaniskryddade päron

Stjärnanispäron är ljuvligt goda på frukostgröten eller yoghurten. De kokas och läggs i en kryddig sockerlag där päronen drar åt sig av både kryddorna och sockret. Även om det mesta av sockret är kvar i lagen så kan man se päronen som en motsvarighet till sylt eller mos.

Päron med stjärnanis

Ingredienser

  • 1 kg päron, fasta
  • 1 liter vatten
  • 3 dl strösocker
  • 4 st stjärnanis
  • 2 kanelstänger
  • 1 tsk kardemummakärnor, hela 4 skivor färsk ingefära

Gör så här:

1. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Rör då och då. När sockret löst sig, tillsätt kryddorna och låt koka på svag värme ca 10 minuter.

2. Skala päronen och halvera dem på längden. Lägg ner päronhalvorna i kastrullen och se till att de täcks av vätska.

3. Låt koka ca 10 minuter, eller tills de mjuknat men fortfarande har lite motstånd.

4. Lägg päronen i rena burkar och häll över lagen. Stäng locket och låt svalna och förvara sedan i kylskåpet.

5. Päronen är hållbara i kylskåp 1-2 veckor. Plocka alltid upp dem med rena köksredskap.