Kreativa matresan

Kreativa matresan

Ifjol skapade vårt kreativa menyteam över 700 unika recept till våra matkassar. Bakom varje enskilt recept ligger ett gedigert och passionerat arbete. Men hur går det egentligen till när våra menykreatörer tar fram rätterna som till slut hamnar på ditt matbord? Vi har gnuggat våra kreativa geniknölar för att ta er igenom resan från idé till plåtning.

Menyteamet på Linas Matkasse består av totalt åtta menykreatörer samt Caroline Lutz, chef över menyteamet, som ni kommer
att få höra mer av här nedan. Var och en av menykreatörerna har särskilt ansvar för en till två alla matkassar i vårt utbud. Om du exempelvis har Linas Vegetariska är det således en menykreatör med särskild inblick i just den kassens målgrupp som skapar rätterna och som har stenkoll på vad som behöver finnas med för att skapa de allra bästa recepten. När det kommer till matlagning är inspirationskällorna oändliga, möjligheterna likaså. Så hur ser processen ut egentligen när en hel veckomeny ska komponeras och faktorer som matsvinn, näringsberäkning, smak och estetik ska samarbeta?

Det första steget tas långt innan menykreatörerna tar tag i själva kreationen av en given veckomeny. Två gånger per år, en för våren och en för hösten, tas det fram ett råvaruschema (eller proteinschema om man så vill) där menyteamet vecka för vecka bestämmer vilket protein som ska vara det huvudsakliga. Ska det vara fisk, kött eller kanske soja? Men det stannar inte där utan man tar ett steg längre och bestämmer det exakta proteinet eller styckdelen: torsk, fläskfilé eller tofu? Den huvudsakliga anledningen till att det här görs så långt i förväg är att säkerställa variation i kassarna.I nästa steg går menykreatörerna in i den kreativa fasen – receptidén ska tas fram.

– Utifrån tidigare valt protein börjar man sen kreera och då gäller det att få till en variation när det kommer till matkulturer (asiatiskt, italienskt, husman osv), kolhydrater (ris, potatis och pasta) samt variation av färska örter, säger Caroline Lutz, chef menyteamet på Linas Matkasse.

När menykreatörerna har målat upp målbilden av hur receptet ska se ut matas de senare in i ett recepthanteringsprogram med exakta råvaror och mängd. Nu har vi nått stadiet där hela receptet näringsberäknas.

– Vi lutar oss mot de nordiska näringsrekommendationerna som bland annat innehåller rekommendationer för hur mycket energi och näring vi behöver få i oss. Exempelvis beräknar vi så att varje recept innehåller 125 gr grönsaker per portion samt att vi uppfyller rekommenderad fördelning av protein och kolhydrat.

Inte nog med att recepten näringsberäknas utifrån nämnda rekommendationer, om det skulle visa sig att ett recept på ett eller annat sätt faller utanför rekommendationens ramar justeras receptet därefter. När receptet är klart är det dags för den första provlagningen.

Som namnet antyder lagar menykreatören sitt recept och presenterar rätten inför ett provsmakningsteam på tre andra personer inom menyteamet.

– Jag är med i provsmakarteamet för Linas Barnkasse och Linas 15-minuters kasse. När jag går in och ska smaka en rätt till barnkassen tänker jag bort mig själv helt och hållet. Jag går in i det och tänker att ”nu är jag två år gammal och ska testa det här”. Då får det inte vara för starkt, det ska vara milda smaker, protein och kolhydrater ska vara separerade och det ska vara barnvänliga grönsaker som till exempel gurkstavar, säger Lutz.

Från det att menykreatören sätter sig ner i den kreativa fasen bearbetas receptet väldigt många gånger; den omarbetas gentemot budget, näringsberäkning och efter provlagning. Varje rätt lagas minst två gånger.

Sedan sker ett första korrektur av receptet för att säkerställa att beredningen beskrivs på ett så enkelt sätt som möjligt och att alla matlagningsmoment hamnar i rätt ordning för en så effektiv matlagning som möjligt. I det här stadiet handlar det om detaljnivå.

– Exempel: Om man ska göra färsbiffar med olja och tomatpuré ska olivoljan i först för då rinner tomatpurén av matskedsmåttet så fint, säger Lutz och skrattar åt vad som kan låta som petitesser.

Sen är det åter dags för provlagning men den här gången är slutmålet fotografering. Här gäller det att maten ska se snygg och aptitlig ut. Inte nog med det ska den även ha ett informativt syfte som kompletterar beredningstexten i receptet. Efter en sista textkorrektur är de dags för leverans och enkätuppföljning.

Caroline, vad tycker menykreatörerna är det roligaste under den här resan?
– Det är tillfredsställelsen att få vara med från ax till limpa. I och med att man ”äger” sin kasse är det en speciell känsla. Man lär också känna sin målgrupp och vad som går hem och inte tack vare kunders återkoppling till kundtjänst, kommentarer på sociala medier och genom vår återkommande veckoenkät.

Vad är mest utmanande?

– En utmaning är att fixa och trixa med råvarorna så att allt går åt. Matsvinn är vår hjärtefråga och allt i kassen ska gå åt och då måste man tänka ett varv extra: ”Okej, halva purjolöken ska i den här rätten, då kan de andra halvan vara med i den rätten”.