Linas matkasse logo
Jubileumstårta

Jubileumstårta

Ibland vill man fira riktigt ordentligt och då är vår jubileumstårta en riktig tiopoängare. En chokladdröm med spröd och nötig botten där den mörka chokladen och valnötterna utgör en perfekt kombination.

Tryffeltårta på valnötsbotten med kanderade rosenblad

Botten:
100 g smör
1 ½ dl råsocker
2 dl vetemjöl
100 g valnötter, finhackade
1 ägg

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Smält smör och råsocker i en kastrull under omrörning. Ta från värmen och rör ner mjöl, ägg och de hackade nötterna.
  3. Tryck ut i en form med löstagbara kanter. Grädda mitt i ugnen 10-12 min, tills botten fått fin färg och släpper kanten. Låt botten svalna helt, gärna i kylen.

Tryffelfyllning:
300 g mörk choklad, ca 70%, finhackad
2 dl vispgrädde
2 äggulor, uppvispade
1 msk espressokaffe, eller annat starkt kaffe
100 g smör, rumsvarmt

  1. Koka upp grädden hastigt. Låt svalna något.
  2. Lägg den hackade chokladen i en bunke och blanda med varm grädde under omrörning. När all choklad smält, tillsätt äggulor och kaffe. Klicka ner det rumsvarma smöret lite i taget och rör till en blank och slät tryffelkräm.
  3. Bred tryffelkrämen över den kalla nötbottnen och ställ tillbaks i kylen minst 3-4 timmar, eller låt stå ca 30-40 min i frysen först och sedan någon timma i kylskåp.

Kanderade rosor:
Sockerlag
1 dl strösocker
1 dl vatten
2-3 röda rosor, välj Fairtrade, FFP eller ekologiska

  1. Koka upp vatten och socker under omrörning. Låt svalna helt.
  2. Plocka bladen från rosorna och lägg på ett fat. Häll på den kalla sockerlagen och låt stå minst en timma.
  3. Lägg bladen på ett bakplåtspapper och micra på halv effekt 2-3 min. Håll uppsikt då bladen torkar olika fort beroende av storlek och effekt på micron. Lägg upp på en tallrik och låt torka.
  4. Garnera tryffeltårtan med de kanderade rosenbladen, chokladflarn eller valfri färsk frukt, t.ex. blåbär, hallon eller jordgubbar.