
Italiensk äppelpaj
Varsågod och njut av en italiensk äppelpaj med pinjenötter till fikastunden.
Ca 8-10 bitar
Pajdeg:
2 1/2 dl vetemjöl
125 g smör
1 st äggula
Fyllning:
4 st äpplen, gärna syrliga
125 g pinjenötter
125 g smör
1 dl strösocker
2 ½ msk vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 citron, finrivet skal och lite av saften
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Knåda ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt äggula och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform (gärna med löstagbar kant) ca 22-24 cm i diameter.
- Grädda mitt i ugnen 10-12 min.
- Blanda pinjenötter, smör, strösocker, grädde, vetemjöl och citronskal i en kastrull. Hetta upp under omrörning. Låt smeten sjuda på svag värme någon minut. Rör då och då.
- Skala, kärna ur och skiva äpplen tunt. Bred ut äppelskivorna i pajskalet. Pressa lite av citronsaft över.
- Bred ut nötsmeten över äppelskivorna
- Grädda mitt i ugnen 20-25 min. Låt kallna på ett galler
- Servera gärna med en klick mascarponeost eller en god vaniljglass.