Citron- och limecurd

Citron- och limecurd

Att röra ihop din egen citron- och limecurd är värt varje visptag, jag lovar. Smaken är ljuvlig och går inte att jämföra med köpt. Den syrliga och söta krämen har en bred repertoar och är perfekt som smaksättare i olika bakverk, att bre på rostat bröd till helgfrukosten eller till snabba desserter.

Så här lagar du citron- & limecurd

Ingredienser ger ca 3 dl

  • 75 g smör
  • 2 citroner
  • 1 lime
  • 2 ägg
  • 1 äggula
  • 1, 5 dl strösocker

Gör så här:

  1. Tärna smöret och lägg det i en skål. Placera en trådsil över och ställ åt sidan i rumstemperatur. Ta fram en kastrull och en rostfri skål till vattenbad.
  2. Skölj citroner och lime. Finriv skalet, bara det yttersta skalet, det vita smakar beskt. Pressa saften. Vispa ihop ägg, äggulor och strösocker för hand i den rostfria skålen. Tillsätt det rivna skalet och 3⁄4 dl av saften från citrusfrukterna. Koka upp vatten i kastrullen och placera skålen över.
  3. Låt vattnet koka lätt, men det ska inte koka över. Vispa hela tiden tills det tjocknar, ca 10-15 min. Smeten ska tjockna men får rätt konsistens först när smöret tillsatts och curden fått svalna i kylskåpet.
  4. Häll ner den varma smeten genom trådsilen ner i skålen med smör.
  5. Vispa sedan ihop allt tills smöret smält och fördelats jämnt.
  6. Häll upp på väl rengjord burk och ställ kallt. Håller ca 2 veckor i kylen.