Plommonclafoutis

Plommonclafoutis

Clafoutis är en fransk efterrätt som påminner om en blandning mellan ostkaka och ugnspannkaka. Ofta bakas den med körsbär, på sommaren passar det bra att välja hallon, jordgubbar eller björnbär och nu när plommonen mognar är det perfekt att göra en plommonclafoutis.

Ingredienser (till 4 personer)

4 plommon

50 g smör

½ dl råsocker

1 krm salt

2 msk vetemjöl

100 g mandelmassa

1 dl mjölk

2 dl kvarg 10 %

2 ägg

1-2 msk råsocker att strö över

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader och klä en ugnsform, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper. Halvera plommonen. Är kärnan svår att få ut, låt den sitta kvar. Smält smöret. Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke. Riv mandelmassan på rivjärnets grova del och häll ner den i bunken. Tillsätt mjölk, kvarg och smält smör. Vispa ner äggen. Häll smeten i formen och lägg ner plommonen med snittytan uppåt. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. När 10 minuter av ugnstiden återstår, strö råsocker över clafoutin.