9 brunchfavoriter

9 brunchfavoriter

Välkomna våren med en smakfull brunch! Knytbuffé är alltid spännande så samla ihop familj och vänner och bjud in till en mysig senfrukost med extra allt. Och har vi tur är vädret med oss och vi kan sitta ute och njuta!

Är ni ett större gäng som käkar brunch ihop är det smidigt att låta varje person ansvara för ett varsitt frukosttillbehör, i sann knytisanda. Tunnbrödsrullar är ofta uppskattade och fungerar fint att komponera efter tycke och smak. Dela dem på mitten eller skär i mindre snittar beroende på hur många ni är. Byt ut de traditionella pannkakorna till Pannkaksmuffinsar om ni vill göra något nytt – de är både roliga att göra och enkla att plocka fram. Scones och bärlyx mättar fint i magen och sedan är det alltid gott med apelsinjuice och färsk frukt som tillbehör. Och glöm inte addera just dina favoriter till frukostkalaset. Smaklig brunch!

Pannkaksmuffins
Till 12-14 muffins:

2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
5 dl mjölk
2 ägg
6 skivor rökt skinka (om du vill)
1 dl lingon, frysta
1/2 dl strösocker
1 dl kvarg, naturell

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Vispa ihop mjölk, mjöl, salt och till sist äggen. Häll i en smord muffinsplåt, eller större muffinsformar.
  3. Grädda mitt i ugnen 20–25 min.

Rårörda lingon
Blanda lingon med strösocker och låt det smälta.
Servera pannkaksmuffins med rårörda lingon och kvarg!

Tebröd med honung

50 g jäst
5 dl bryggt svart te, svalt
1 tsk rapsolja
1 tsk honung
1 tsk salt
8–9 dl vetemjöl

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smula jästen i en bunke rör ut i svalt te. Blanda ner rapsolja, honung, salt och större delen av mjölet. Knåda tills degen är smidig, men hellre lite kladdig deg än mer mjöl.
  3. Låt degen jäsa 30–40 min.
  4. Knåda degen och baka ut till 10 runda bollar. Lägg dem på en plåt, platta till dem något och nagga dem lätt med en gaffel. Låt tebröden jäsa under bakduk 30-40 min.
  5. Grädda i ugn 8–10 min och låt svalna på bakduk efteråt.
  6. Servera med valfritt pålägg och grönsaker.

Tunnbrödwrap med avokado- och fetaoströra
Till 4 tunnbrödwraps:

4 skivor tunnbröd
1 liten burk majs (ca 2 dl)
1 avokado
1/2 fetaost (75g)
6 körsbärstomater
basilika, några blad

  1. Häll av och rosta majsen i en het stekpanna några minuter.
  2. Tärna avokado och fetaost. Dela körsbärstomaterna och finhacka basilikabladen. Blanda allt i en bunke.
  3. Fördela röran över 4 tunnbröd. Vik ihop och ät direkt.

Tunnbrödsrulle med kalkon, Philadelphiaost och äpple
Till 4 tunnbrödwraps:

4 skivor tunnbröd
150 g Philadelphiaost
8 skivor kalkonbröst
2 äpplen

  1. Bred Philadelphiaost på fyra tunnbröd.
  2. Lägg två skivor kalkonbröst på varje bröd. Skär två äpplen i tunna skivor och fördela på tunnbröden.
  3. Rulla ihop mackan och dela den gärna på hälften.

Havre- och fiberscones
Till 4 större scones:

5 dl vetemjöl special med fullkorn
2 dl Havregryn + 1/2 dl till utbakning
4 tsk bakpulver
3 dl mjölk
3/4 dl rapsolja
1 tsk salt

  1. Blanda vetemjöl, havregryn, salt och bakpulver i en bunke. Blanda ner mjölk och rapsolja.
  2. Forma degen till fyra bollar och rulla in dem i havregryn och lägg på bakplåtsklädd plåt. Platta till sconesen och skär två skåror, som ett kors över sconesen, utan att skära igenom.
  3. Grädda mitt i ugnen på 250 grader 10-12 min.
  4. Ät sconesen nybakade och varma med ost och marmelad!

Jordgubb- och limesmoothie
Till 2 glas:

2 dl jordgubbar (ca 200g)
4 dl vaniljyoghurt
1/2 lime

  1. Mixa jordgubbar, vaniljyoghurt, finrivet skal och 2 tsk pressad juice av ½ lime med en stavmixer.
  2. Häll upp i glas och servera gärna med is.

Spröda frökex
Till 1 plåt:

1/2 dl solrosfrö
1 dl sesamfrö
1 dl chiafrö
3 msk grovt rågmjöl
1/2 dl rapsolja
1/2 tsk salt
1 1/2 dl kokande vatten
flingsalt, till garnering

  1. Blanda alla ingredienser i en skål. Låt stå och svälla några minuter.
  2. Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper. Strö på lite flingsalt.
  3. Grädda mitt i ugnen på 150 grader i 40-50 min.
  4. Skär frökakan i mindre bitar. Låt kexen torka på plåten i avstängd ugn, med ugnsluckan på glänt.
  5. Servera med valfritt pålägg.

Bärlyx
Till 4 glas:

4 dl vaniljyoghurt
200 g frysta bär (hallon och/eller blåbär)
2 msk flytande honung
1 tsk vaniljsocker
2 dl havregryn
1/2 dl frön (solros- eller pumpafrön)
rapsolja

  1. Låt vaniljyoghurten rinna av i ett kaffefilter minst 15 min.
  2. Tina bären och blanda med honung och 1 msk vaniljsocker.
  3. Rosta havregrynen gyllenbruna i en het stekpanna tillsammans med 1 msk honung och frön i 1 msk olja.
  4. Fördela bärkompotten i serveringsglas. Fördela avrunnen vaniljyoghurt i ett lager ovanpå.
  5. Toppa med honungsrostade havregryn och frön.

Kiwi- och chokladklubbor
Till 6 personer:

4 kiwi
12 pinnar eller hårda sugrör
200 g vit choklad

  1. Skala kiwi och skiva varje i tre tjocka skivor.
  2. Trä skivorna på pinnar eller hårda sugrör och sprid ut på en bricka. Ställ in brickan i frysen några timmar.
  3. Smält choklad i vattenbad eller mikrovågsugn. Doppa frysta kiwiskivorna hastigt i den smälta chokladen och låt stelna på bakplåtspapper. Servera direkt.

(Det går att förvara kiwiklubborna någon timma i frysen, men ät direkt efter att de tagits ur frysen, annars blir kiwin vattnig.)