17 maj dessert

17 maj dessert

Årets vackraste efterrätt görs med fördel på Norges nationaldag. En dröm för både stora och små!

Pannacotta med bär och granatäpple

Ingredienser ca 6 glas

Jordgubbsgelé

  • 400 g frysta jordgubbar, eller/och hallon
  • 6 gelatinplattor
  • 1 dl vatten
  • 4-6 matskedar flytande honung
  • ca 1 tsk citronsaft


Blåbärsgelé

  • 200 g frysta blåbär
  • 3 gelatinplattor
  • 1/2 dl vatten
  • 3 msk flytande honung
  • ca 1/2 tsk citronsaft


Pannacotta

  • 2 gelatinplattor
  • 3 dl vispgrädde
  • 1/2 dl standardmjölk
  • 70 g socker
  • 1 vaniljstång eller 1/2 tsk äkta vaniljpulver


Gör så här:

  1. Placera gelatinplattorna i kallt vatten i 5-7 minuter.
  2. Värm grädden och mjölken i en kastrull under omröring, det ska inte koka.
  3. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg fröna i blandningen, eller rör i vaniljpulvret om du använder det istället för vaniljstång.
  4. Krama vattnet ur gelatinplattorna, placera plattorna i blandningen och rör om tills plattorna har smält.
  5. Tillsätt sockret, rör om och låt det stå i 3-4 minuter. Ställ kastrullen åt sidan och låt blandningen svalna.

Varva gelén och pannacottan i små glas, som på bilden. Låt glasen stå i kylskåpet cirka 1 timme mellan varje gång du fyller på med ett nytt lager. Både gelé och pannacotta kan värmas upp igen, om de stelnar innan nästa lager hälls i glasen.

Toppa desserten med granatäpple, blåbär och mintblad. Servera och njut!