Linas matkasse logo
17 maj dessert

17 maj dessert

Årets vackraste efterrätt görs med fördel på Norges nationaldag. En dröm för både stora och små!

Pannacotta med bär och granatäpple

Ingredienser
Ger ca 6 glas

Jordgubbsgelé:
400 g frysta jordgubbar, eller/och hallon
6 gelatinplattor
1 dl vatten
4-6 matskedar flytande honung
ca 1 tsk citronsaft

Blåbärsgelé:
200 g frysta blåbär
3 gelatinplattor
1/2 dl vatten
3 msk flytande honung
ca 1/2 tsk citronsaft

Pannacotta:
2 gelatinplattor
3 dl vispgrädde
1/2 dl standardmjölk
70 g socker
1 vaniljstång eller 1/2 tsk äkta vaniljpulver

Gör så här:

  1. Placera gelatinplattorna i kallt vatten i 5-7 minuter.
  2. Värm grädden och mjölken i en kastrull under omröring, det ska inte koka.
  3. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg fröna i blandningen, eller rör i vaniljpulvret om du använder det istället för vaniljstång.
  4. Krama vattnet ur gelatinplattorna, placera plattorna i blandningen och rör om tills plattorna har smält.
  5. Tillsätt sockret, rör om och låt det stå i 3-4 minuter. Ställ kastrullen åt sidan och låt blandningen svalna.

Varva gelén och pannacottan i små glas, som på bilden. Låt glasen stå i kylskåpet cirka 1 timme mellan varje gång du fyller på med ett nytt lager. Både gelé och pannacotta kan värmas upp igen, om de stelnar innan nästa lager hälls i glasen.

Toppa desserten med granatäpple, blåbär och mintblad. Servera och njut!