10 smarta husmorstips

10 smarta husmorstips

Idag kallas de ofta ”life hacks”, men det är samma slags smarta och enkla tips som de gamla hederliga husmorsknepen. Det kan vara knep för billig och miljövänlig städning eller sätt att ta tillvara på övermogna bananer. Smarta tips, helt enkelt!

  1. Ett riktigt enkelt sätt att få mikrovågsugnen ren är att skiva upp en halv citron och lägga i en liten skål med vatten. Ställ sedan skålen i mikron och kör på full effekt i en minut. Vips så lossnar alla gamla matrester och det är bara att torka rent. Helt utan starka rengöringsmedel!
  2. Spara vattnet som du sköljt jasminriset i och använd som gödningsmedel till dina krukväxter. Skvätt på lite med jämna mellanrum och vattna sedan som vanligt.
  3. Övermogna bananer kan få nytt liv. Skiva upp dem och styckfrys skivorna genom att lägga dem på ett fat i frysen. När de stelnat till kan du lägga skivorna i en påse eller burk som du förvarar i frysen och tar fram när det är dags för smoothie.
  4. Lägg en halv citron i bestickkorgen i diskmaskinen och kör den som vanligt. Då får både disken och maskinen en naturlig rengöring. Ämnen i citronen tar också bort kalk och den ljuvliga doften får du på köpet. Det funkar även med den pressade citronen som blivit över från matlagningen.
  5. Frysta ekologiska vindruvor är utmärkta att använda för att kyla vinet eller sommardrinken med. Vackert att se på, men också smart eftersom drycken inte blir utspädd som av tinade isbitar.
  6. En bränd kastrull får du ren genom att fukta botten på kastrullen med lite vatten. Ta några sockerbitar (gärna råsocker som är lite hårdare) och skrubba med en sockerbit åt gången på det brända. När allt det brända är upplöst, diska ur som vanligt.
  7. Ha alltid lite mjöl i en plastpåse i frysen. När någon slår sig har man då alltid något att lägga på det onda så det inte svullnar upp. Väldigt praktiskt och mycket skönare än frysta ärter.
  8. Efter grillfesten lägger du grillgallret i gräset och låter det ligga över natten. Daggdropparna gör det trista grundarbetet och gallret blir lätt att borsta rent på morgonkvisten. Enkelt och miljövänligt!
  9. Färsk ingefära är fräscht och gott, men den håller inte så länge. Dela den på mitten och frys in, så är det bara att ta ut den och riva när du behöver den.
  10. Svåra bärfläckar får du bort med hjälp av mjölk som du kokar upp. Lägg sedan den fläckade delen av tyget i kastrullen. Låt ligga i cirka 10 minuter, lite längre om det är en stor fläck. Tvätta sedan tyget och fläcken är borta!

Denna webbplats använder cookies för att ge alla besökare ökad funktionalitet och service. Läs mer om cookies.