Vardagsfavoriten lasagne är ett säkert kort vid middagsbordet. Här är våra topp 3 vegetariska lasagne-recept. Självklart är det bara att öka mängden av ingredienserna om ni är fler personer. Buon appetito!
Skiva 250 g champinjoner. Grovriv 1 zucchini. Finhacka 1 gul lök. Grovhacka 1 förp färsk oregano.
Fräs allt med 2 vitlöksklyftor (pressade) i 2 msk olivolja i en stekpanna med höga kanter 4–5 min. Tillsätt 2 förp gröna linser (sköljda och avrunna). Krydda med 1 tsk salt och nymalen svartpeppar.
Tillsätt 2 msk tomatpuré, 2 tsk torkad rosmarin, 1 burk pizzasås och rivet skal från 1 citron. Låt puttra 15 min.
Bechamelsås: fräs 2 msk vetemjöl i 2 msk smör. Vispa ner 5 dl gräddmjölk, lite i taget, under omrörning. Smula ner 1 tärning grönsaksbuljong. Låt sjuda under omrörning 1–2 min eller tills såsen tjocknat.
Bred ut lite tomatsås i botten på en smord ugnsform. Varva färska lasagneplattor, tomatsås och bechamelsås. Avsluta med ett lager bechamelsås och smula över 50 g fetaost. Tillaga mitt i ugnen 20–25 min eller tills lasagnen är klar.
Skär 1/2 gurka i tärningar och lägg i en skål. Tillsätt grovt delade blad från 1 romansallad, lite olivolja, saft från den använda citronen och lite salt.
Servera nylagad lasagne med grönsallad.
Öppen lasagne med parmesan, spenat och krämig rotselleri
Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och stek rotsellerin 3-4 min. Tillsätt löken och 2 vitlöksklyftor (pressade). Fräs 1–2 min. Tillsätt 3 dl mjölk, lite nymalen svartpeppar och 1/2 tsk salt. Sjud 8–10 min. Blanda i 20 g parmigiano reggiano.
Kvarta 1/2 ask cocktailtomater och grovhacka 1/2 ask babyspenat. Hetta upp 1 msk olivolja i en liten kastrull och häll i 1/2 burk kapris (avrunnen). Fräs 2–3 min. Tillsätt tomaterna och spenaten. Smaka av med salt.
Plocka isär 150 g lasagneplattor och koka dem i pastavattnet 3 min. Häll ut i durkslag och droppa lite olivolja över så att de inte klibbar.
Lägg ut lasagneplattor på vardera tallrik. Fördela rotsellerisåsen på ena halvan av lasagneplattorna och vik över de andra halvorna. Toppa med kapris- och tomatröran. Strö över 30 g parmigiano reggiano och servera.
Svamplasagne med portabello, gremolata och citrondressad spenat
2 personer
Ingredienser 1 ask babyspenat 250 champinjoner 1 citron 1 msk fryst persilja 60 g grana padano 140 g lasagneplattor 1 morot 1 portabello 1/2 rödlök 1/2 dl rysk yoghurt 1 1/2 vitlöksklyfta 3/4 tsk honung 2 dl mjölk 1 tsk torkad salvia 1 dl vatten 1 msk vetemjöl 1 tsk olivolja 3/4 salt svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär 250 g champinjoner och 1/2 rödlök i grova bitar. Fräs allt i olivolja i en rymlig stekgryta. Pressa ner 1 vitlöksklyfta och krydda med 1 tsk torkad salvia och 3/4 tsk salt.
Pudra ner 1 msk vetemjöl. Rör ner 2 dl mjölk och 1 dl vatten, lite i taget. Låt sjuda 3–5 min. Grovriv 60 g Grana Padano. Blanda ner hälften av osten och 1/2 dl rysk yoghurt i grytan.
Varva 140 g lasagneplattor, svampstuvning och 1/4 ask babyspenat i en smord ugnsform. Avsluta med ett lager svampstuvning och strö över resten av den rivna osten. Gratinera mitt i ugnen 15–18 min.
Gremolata: finhacka 1/2 vitlöksklyfta. Lägg i en skål och blanda med finrivet skal från 1 citron, 1 msk fryst persilja och 1/2 krm salt.
Skala och hyvla remsor av 1 morot med en potatisskalare. Lägg i en skål och blanda med 3/4 ask babyspenat, 1 msk pressad saft från den använda citronen, 1 tsk olivolja, 3/4 tsk honung och 3/4 krm salt.
Skär 1 portabello i klyftor. Stek snabbt i en het stekpanna med olivolja. Krydda med salt och svartpeppar.
Strö stekt portabello och gremolataströssel över lasagnen. Servera med spenatsallad.
Tips: Lasagne för två kan vara trixigt! Välj gärna en mindre variant av ugnsform för att få bra höjd på lasagnen.