Tre sorters våfflor med twist

Rödbets-, spenat- och potatisvåfflor är en riktig fullträff om du frågor oss! Vilken blir din nya favoritvåffla?

Nyttiga våfflor

Visst kan det vara gott smarrigt med våfflor men ibland kan man vilja testa något nytt och framförallt nyttigare. Här kommer tre nya varianter att utöka våffelrepertoaren med.


Rödbetsvåfflor – med getost, rostade valnötter och fikonmarmelad

Ingredienser

  • ca 8 st laggar (40 snittar)
  • 2 st rödbetor, förkokta (ca 250 g)
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 3 dl mjölk
  • 2 ägg, separerade
  • 225 smör, smält & avsvalnat
  • Topping

  • fikonmarmelad
  • getost
  • valnötter
  • Gör så här:

  • Hetta upp våffeljärnet.
  • Skär rödbetor i mindre bitar och mixa till en puré.
  • Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Blanda ner mjölk, äggulor och rödbetspuré i mjölbunken. Tillsätt det avsvalnade smöret och rör till en slät smet.
  • Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner i smeten, som ska vara tjock och luftig.
  • Grädda ca 1 ½ dl smet åt gången. Se till att smeten täcker hela bottenlaggen innan överdelen på våffeljärnet fälls ner.
  • Låt de nygräddade våfflorna svalna på galler.
  • Toppa med en klick fikonmarmelad, smulad getost och rostade valnötter.
  • Image alt text

    Spenatvåfflor – med röd stenbitsrom, rödlök och gräddfil

    Ingredienser

  • ca 8 laggar (40 snittar)
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 4 dl mjölk
  • 2 ägg, separerade
  • 300 g hackad spenat, tinad & avrunnen
  • 225 smör, smält och avsvalnat
  • Topping

  • gräddfil
  • röd stenbitsrom
  • rödlök
  • färsk dill
  • Gör så här:

  • Hetta upp våffeljärnet. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Rör ner mjölk, äggulor och spenat i mjölbunken. Tillsätt det avsvalnade smöret och rör till en slät smet.
  • Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner i smeten, som ska vara tjock och luftig.
  • Grädda ca 1 ½ dl smet åt gången. Se till att smeten täcker hela bottenlaggen innan överdelen på våffeljärnet fälls ner.
  • Låt de nygräddade våfflorna svalna på galler.
  • Toppa med gräddfil, stenbitsrom, finhackad rödlök och dill.

  • Tips! Vill du ha en riktigt grön smet? Mixa spenat, mjölk och äggulor med stavmixer i en mixerbunke för sig, och rör sedan ner i mjölblandningen.


    Image alt text

    Potatisvåfflor – med knaperstekt sidfläsk och lingonklick

  • ca 8 laggar (40 snittar)
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 4 dl mjölk
  • 2 ägg, separerade
  • 300 g potatis
  • 225 smör, smält och avsvalnat
  • Topping

  • rårörda lingon
  • rysk yoghurt
  • 1 bit rökt sidfläsk, fintärnat och knaperstekt
  • kruspersilja
  • Gör så här:

  • Hetta upp våffeljärnet. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Rör ner mjölk och äggulor i mjölblandningen. Skala och grovriv potatisen. Blanda ner i smeten med det avsvalnade smöret. Rör till en slät smet.
  • Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner i smeten, som ska vara tjock och luftig. Grädda ca 1 ½ dl smet åt gången ca 5 min. Se till att smeten täcker hela bottenlaggen överdelen på våffeljärnet fälls ner.
  • Låt de nygräddade våfflorna svalna på galler.
  • Toppa med rysk yoghurt, rårörda lingon, knaperstekt sidfläsk och kruspersilja.

  • Tips! Blanda försiktigt 1 del rårörda lingon med 1 dl rysk yoghurt för en vacker röd färgklick.


    Image alt text