Experten tipsar: så kommer du igång med att äta mer växtbaserat
Att det är bra för både kropp och miljö att äta mer grönt i vardagen har nog inte undgått någon, men vad har det för fördelar egentligen att äta mer växtbaserat och hur kommer man igång med nya vanor i köket? Vi har pratat med Siri Åkerlind, receptkreatör på Linas Matkasse, som ger oss 3 tips.
Att byta ut den saftiga köttbiten, den delikata fisken eller den kryddiga köttfärsen till växtbaserade alternativ kanske inte alltid är helt lätt. Vart börjar jag? Hur får jag det att smaka likadant som jag är van vid? Får jag i mig det jag behöver? Frågorna kan vara många. För dig som är intresserad av att successivt eller helt byta dina kostvanor ger vi dig några enkla tips på hur du kommer igång.
Stort vegoutbud
För några år sedan slog vegoboomen igenom på allvar vilket även började synas i butikshyllorna. I dag finns det väldigt många substitut till animaliska produkter; sojafärs, havremjölk och sojayoghurt är bara tre exempel. För att det inte ska kännas överväldigande bland det breda utbudet är det en god idé att börja smått.
– Man behöver inte byta ut allt på en gång. Byt ut köttfärsen till sojafärs men ha kvar gräddfilen. Börja med maträtter du gillar och testa dig fram, säger Siri.
Det handlar också om att lära känna produkterna. Sojafärs steks nämligen inte på samma sätt som köttfärs, så ta gärna hjälp för att ha så goda förutsättningar som möjligt.
– Det hela är en process av att lära sig. Ta hjälp av förpackningarna, kolla recept på nätet.
Testa olika produkter och hitta det just du gillar. Och tveka inte med kryddorna, krydda tills du får den där välbekanta smaken du är ute efter.
Siris tre bästa tips:
1. Börja smått, sätt inte ribban för högt
2. Våga testa nytt och testa olika produkter – hitta det du gillar
3. Ta hjälp av recept och förpackningar för information om hur du ska tillaga produkten
Linas Matkasse hjälper dig på vägen
Att börja äta mer växtbaserat kräver lite planering och tålamod. Men det finns hjälp att få. Med Linas Matkasse kan du välja bland omkring 20 vegetariska rätter varje vecka, varav minst fem av dessa är veganska. Här har våra utbildade och erfarna kockar och nutritionister skapat inspirerande och smakrika växtbaserade middagar som näringsberäknas och justeras så att du får i dig det du behöver.
– De här rätterna är framtagna för de som inte är så vana att äta vegetariskt eller veganskt. Här får du inspiration och hjälp på traven på hur du kan tänka när du lagar växtbaserat och vilka produkter som funkar bra till vad, säger Siri och fortsätter:
– Våra kunder behöver inte tänka på att få till rätt textur och smak, vi provlagar alla rätter och ser till det är goda och bra recept.
Näring i växtbaserad mat
För att få i sig alla de näringsämnen kroppen behöver bör man äta varierat och bland annat använda sig av olika typer av proteinkällor, exempelvis baljväxter, nötter och spannmål.
För att få i sig tillräckligt med kalcium och D-vitamin finns det ett antal berikade produkter, exempelvis berikad växtbaserad mjölk. Det som kan vara lite svårt att få i sig naturligt i växtbaserad mat är B12, även i det fallet finns det B12-berikade produkter, annars finns det tillskott på apoteket.
Växtbaserad mat
Enligt livsmedelsverkets rekommendation bör man äta minst 500 g grönsaker varje dag. Inte nog med att växtbaserat är bra för hälsan, det är även mer skonsamt för miljön. Generellt kan man säga att livsmedel från växtriket påverkar klimatet mindre än animaliskt livsmedel.
På livsmedelsverkets hemsida hittar du tips och rekommendationer på vad du bör tänka på om du äter en helt växtbaserad kost.
Läs mer via länken här.