Tips för hållbar förvaring

För att råvarorna ska hålla längre och för att vi därmed ska kunna minska vårt matsvinn är det viktigt att de förvaras på rätt sätt. Men det är inte alltid så enkelt som det låter. Vi har med hjälp av Annika Bengtzon, kvalitetsansvarig på Linas Matkasse, samt Livsmedels- och Jordbruksverkets rekommendationer rett ut förvaringsknep för ett axplock av de vanligare råvarorna.

Alla har väl någon gång varit med om att råvarorna man nyss inhandlat blivit “dåliga” allt för snabbt. Samvetet får sig en törn när vi slänger mat vi skulle ha kunnat rädda. Matsvinn är en av våra större klimatbovar och med den här guiden hoppas vi kunna hjälpa dig att minska ditt matsvinn.

Rötmånaden är officiellt över, men det är viktigt att ta hand om råvarorna året om. Till vår hjälp har vi vårt pålitliga kylskåp. Men hur var det nu igen? Är åtta grader den optimala temperaturen för förvaring av kylvaror?

– Det är faktiskt lite oklart var vi har fått just åtta grader ifrån, överallt annars har man mellan 4-5 grader i kylen vilket även är Livsmedelsverkets rekommendation, säger Annikas Bengtzon, kvalitetsansvarig på Linas Matkasse.

– Mejeriprodukter kan ha 8 grader, men till exempel fisk och köttfärs trivs kallare. Tumregeln är att kolla på, och utgå ifrån, informationen på enskilda varor, fortsätter hon.

Men det är inte alltid det står en specifik temperatur på förpackningen, bland annat kan det stå “Förvaras kyld” och då går det bra med 8 grader.

MOGNA MEDHJÄLPARE

Grönsaker ska i allra flesta fall förvaras
runt nollan, förutom exempelvis tomater som trivs bäst i 14-gradig temperatur. Även frukter ska förvaras svalt, generellt mellan 12-15 grader, men här bör man se upp! Frukter som ligger nära varandra påverkar nämligen mognadsprocessen. Ta bananen till exempel, enligt Livsmedelsverket är det en så kallad klimakterisk frukt vilket innebär att fruktens andning ökar i samband med att den mognar. Även äpple, päron och avokado är klimakteriska frukter.

– Om du lägger en omogen avokado bredvid en banan eller tomat så mognar den snabbare. Om du vill påskynda mognadsprocessen ännu mer ska du lägga den bredvid en passionsfrukt, då går det supersnabbt, säger Bengtzon.

NÅGRA SVALA RÅD

Temperaturen på maten är A och O när det kommer till hållbar förvaring. Ju snabbare maten svalnar desto mindre risk för bakterietillväxt. I Livsmedelsverkets riskhanteringsrapport från 2017 ger myndigheten ett antal konsumentråd på temat. Bland annat råder de att mat i volymer om mer än en halvliter bör kylas
i vattenbad eller utomhus (vid några plusgrader eller kallare) för att därefter ställas in i kyl eller frys. Den sammantagna volymen mat spelar stor roll vid avsvalning och om maten delas upp i mindre behållare svalnar det snabbare.

HAR DU MÖGLIGA VAROR?

Om olyckan är framme och du skulle mötas av mögliga varor, ta ett djupt andetag och följ några generella råd som listas nedan:

HÅRDOST: Skär bort mögel

BRÖD: Släng allt! Vattenaktiviteten
(det vatten som mikroorganismer kan tillgodogöra sig) är nämligen så pass hög att möglet trivs och börjar producera toxin. Det finns alltså mögel i hela brödet även om det inte syns.

SYLT MED SOCKER ÖVER 50%: Skrapa bort mögel och ät sylt.

SYLT MED SOCKER UNDER 50%: Släng! Se förklaring om vattenaktivitet ovan.
För sylt med socker över 50 procent är vattenaktiviteten för låg för att möglet ska kunna producera toxin.

GRÖNSAKER: Använd sunt förnuft,
skär bort det fula. Släng om det smakar illa.

NÖTTER & MANDEL: Släng. Aflatoxiner är ett cancerframkallande ämne och bildas av vissa mögelsvampar som kan växa på till exempel nötter och torkad frukt. Aflatoxin kan även orsaka leverskador.