Vietnamesiska summer rolls
Sugen på ett fräscht och knaprigt tilltugg? Här bjuder vi på ett recept på smarriga vietnamesiska summer rolls som funkar fint både till vardags och helg. I det här receptet kan du välja att antingen använda räkor eller tofu. Toppengott att doppa i en god jordnötsdipp.
Summer rolls (4 port)
risnudlar 180 g
rispapper 12 st
räkor eller tofu skuren i stavar 100 g
morot 1 st
rättika 1/2 st
gurka 1/2 st
rödkål 100 g
mynta 1 knippe
gemsalladshuvud 1 st
Gör så här
Koka risnudlarna enligt anvisning på förpackningen. Plocka blad från myntan och salladen. Skär de övriga grönsakerna i ca 10 cm långa strimlor. Förbered en tallrik med ljummet vatten. Doppa rispapper i vattnet några sekunder tills det börjar mjukna. Lägg pappret på en tallrik eller en skärbräda och börja med att lägga ett salladsblad i botten. Fortsätt med risnudlarna och därefter resten av grönsakerna samt räkor eller tofu. Salladsbladen håller nudlarna på plats och underlättar rullandet.
Jordnötsdipp
jordnötssmör 1/2 dl
japansk soja 2 msk
risvinäger 2 msk
sriracha 1 msk
Blanda alla ingredienser, späd med lite vatten om dippen blir för tjock.
Nuoc cham
6 msk vatten
1,5 msk socker
4 msk limejuice
1 msk fisksås
1-2 röd chili, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och låt stå några timmar så att sockret smälter och smakerna utvecklas.