Snurrat bröd med mozzarella
Snurrat bröd med pesto och mozzarella – perfekt till picknicken då pålägget redan är inbakat i brödet. Degen fylls med en klassisk pesto och tvinnas så att den härliga fyllningen kommer fram.
Ingredienser
Bröd
2 dl vatten, ljummet1⁄4 pkt färsk jäst1 tsk flytande honung4,5-5 dl vetemjöl2 msk olivolja1 tsk salt125 g mozzarella till fyllningBasilikapesto:
2 vitlöksklyftor2 krukor färsk basilika50 g pinjenötter1 dl olivolja1⁄2 dl rapsolja100 g ParmesanostSå gör du snurrat bröd:
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör ut jästen. Tillsätt olivolja och flytande honung, salt och vetemjöl.Häll ut degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen ordentligt i maskin eller för hand.Täck över degen med en ren kökshandduk och låt jäsa 1 timme.Under tiden, gör peston och grovriv mozzarellan.Sätt ugnen på 175 grader (eller 150 grader varmluft).Kavla ut degen till en rektangel, ca 20 x 40 cm. Fördela pesto och riven mozzarella över degen, men lämna ett par centimeter utan fyllning längs kanterna.Rulla ihop degen från långsidan. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.Skär degen mitt itu på längden och lägg snittytorna uppåt. Tvinna ihop delarna. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.Så gör du basilika pesto:
Hacka vitlöksklyftorna. Plocka bladen från basilikorna.Lägg allt i en mortel och mal sam- man till en örtpasta.Tillsätt pinjenötterna och mortla ihop den med örtpastan.Behåll lite bitar av pinjenötterna. Rör ner olivolja och rapsolja.Riv parmesanen och blanda ner den i peston.