Så fixar du en god och snabb lördagsmiddag
En snabb lördagsmiddag behöver inte vara synonymt med hämtmat, hemkört eller halvfabrikat. Lördagar kan dock vara lite svåra när det gäller middagar. Ofta vill man laga något extra gott utan att behöva stå timmar i köket på sin lediga dag.
Att äta gott tillsammans på helgen är dock en så pass fin tradition att du inte bara ska ge upp. Här tipsar vi på Linas Matkasse om hur du kan laga en snabb lördagsmiddag som dessutom blir riktigt god.
Smakrika ingredienser
En enkel lördagsmiddag kan vara både inspirerande och färgstark, om du valt lämpliga ingredienser. En måltid är traditionellt komponerad av något med mycket protein, pasta, potatis eller ris för kolhydrater och någon grönsak eller en sallad.
Det kan vara själva grunden för en varierad och sund veckomeny. Ofta är det vad du använder utöver detta som ger en middag “det lilla extra”, och som det kan vara värt att satsa på när helgen infinner sig. Vi talar alltså om smakgivare och dekorationer som gör lördagsmiddagen extra tilltalande.
Många nöjer sig med ketchup och kryddor men det finns mycket annat att använda för att göra en lättlagad lördagsmiddag till något speciellt. Här är några tips:
Linas Express matkasse - klart på 20 min!
– Färska och lokala råvaror av hög kvalité
– Sunda och inspirerande recept skapade av våra kockar
– Noggrant planerade recept för minimalt matsvinn
Säsongsbetonade råvaror
Ett sätt när du vill laga en god och snabb lördagsmiddag är att utgå från fräscha råvaror som är vanliga för säsongen. Kvaliteten är ofta hög och inte sällan handlar det om lokalproducerad mat som många längtat efter.
I Sverige är färskpotatis och kantareller två av de bästa exemplen på säsongsbetonade råvaror under sommaren respektive hösten.
Överhuvudtaget så handlar mycket om råvarorna om du vill laga en middag som verkligen går hem. På Linas Matkasse är vi alltid noga med att tänka på dig som vill kunna laga en enkel men god lördagsmiddag med extra fina ingredienser. Särskilt om du ska servera kött eller fisk lönar det sig med färska svenska råvaror.
Tänk på tillbehören
En lätt lördagsmiddag behöver inte vara så speciell om du serverar något till den som är lite extra festligt. En idé är att ha en förrätt och en efterrätt, om ni inte brukar ha det. Vi rekommenderar också att du serverar ett nybakt bröd till.
Mat som lagar sig själv
Om ni ska vara hemma en lördag men inte vill tillbringa flera timmar vid spisen finns det många rätter som sköter sig själva. De kan vara svåra att hinna laga en vanlig vardag eftersom tillagningstiden är lång, även om de inte kräver så mycket arbete från din sida. Det finns massor av härliga grytor som blir bäst om de får puttra i flera timmar – medan du gör något helt annat.
Du kan även testa slow cooking om du har en fin bit kött som du vill tillaga i ugnen. Prova att lägga in några hela vitlökar också. De smakar verkligen speciellt om de bakas långsamt på ganska låg temperatur.
Just att sänka temperaturen är ett generellt tips till dig som vill ta fram nya smaker hos råvarorna. Något så enkelt som vanlig lök kan bli fantastisk om den får karamellisera i lugn och ro.