Så lyckas du med en växtbaserad livsstil: Gustav Johansson från ”Jävligt Gott” ger sina bästa tips

Att äta mer från växtriket är bra för klimatet – men det kan också vara fantastiskt gott. Hur kommer man i gång med god vegansk mat på ett enkelt sätt?

Här är bästa tipsen från vegoprofilen Gustav Johansson, som startat och driver Sveriges största veganska matblogg ”Jävligt Gott”.

Förutom att driva populära ”Jävligt Gott” är matprofilen Gustav Johansson kulinarisk ledare och delägare i den växtbaserade restaurangen ChouChou som ligger i gallerian Mood i Stockholm – och han har gett ut fem veganska kokböcker.
– Min drivkraft är att inspirera andra att laga och äta mer växtbaserad mat – genom att visa hur enkelt det kan vara och hur gott det kan bli, säger han.

Ny kasse: Vegan

Från vecka 34 kan du hos Linas Matkasse välja Vegan – en ny kasse där alla rätter är veganska. Allt i kassen kommer alltså från växtriket och innehåller inget från djurriket som kött, fisk, skaldjur, ägg och mjölkprodukter.

– Det är superbra att en så stor aktör som Linas Matkasse erbjuder ett växtbaserat alternativ, tycker Gustav Johansson och fortsätter:
– Massor av svenskar har en lång och trofast relation till Linas. För att fler ska välja växtbaserad mat behöver den vara tillgänglig, den ska vara enkel att laga och den måste vara god. Att få en kasse till dörren med recept och allt som behövs är en perfekt start för den som vill äta mer växtbaserat!

Asiatiska salladswraps med chili och vitlök
Asiatiska salladswraps med chili och vitlök

Vilka är dina tre bästa nybörjartips till den som vill äta mer grönt?

  • Gör det enkelt och ta ett steg i taget
    Du kan börja med någon rätt eller några rätter i veckan. Välj vegetariskt när du äter lunch på restaurang, då behöver du inte ens laga maten. Testa några middagar från Linas Matkasse Vegan – superenkla att fixa till.
  • Välj rätter som du redan gillar
    Gör dina favoriter växtbaserade. Älskar du indisk mat, testa veganska indiska rätter. Föredrar du husmanskost som tacos, hamburgare, korv stroganoff? De är väldigt enkla att göra växtbaserade. Vi ska inte underskatta vårt behov av att få äta mat som känns trygg och välbekant, så börja där.
  • Börja med att byta ut bara några råvaror
    Testa att byta ut mjölk mot havremjölk till exempel – och prova vegofärs i stället för köttfärs. Formbar färs av sojaprotein är en superinnovation. Med den gör du köttbullar, pannbiffar och köttfärssås som får ungefär samma konsistens som om rätterna vore gjorda av kött. Helt plötsligt har du förändrat ett beteende och upptäcker att du inte behöver så mycket kött för att må bra.

Vanligaste myterna och missförstånden om vegansk mat?

– Att den är annorlunda, inte god och svår att laga. De här missförstånden grundar sig ofta på dåliga erfarenheter, men också på köttnormen i vårt samhälle: Att vi sätter likhetstecken mellan kött och vanlig mat. Därför klassar vi mat utan kött som ”annorlunda” – vi kanske tänker på trista grönsaksbiffar, att man bara kan äta sallad eller dricka konstiga smoothies.

– Men allt det där är fel. Växtbaserad mat kan vara lika enkel att laga och lika god som vilken annan mat som helst.

Från köttälskare till vegan

Gustav hade själv dessa fördomar. Han var tidigare en köttälskare med favoriträtter som hamburgare, kebab och pizza. Sommaren efter studenten bestämda han sig för att testa vegetarisk mat en period – både av hälsoskäl och politiska skäl.
– Jag mådde mycket bättre och kände att jag aldrig mer ville äta kött, jag blev etiskt övertygad vegetarian. Men jag ville inte leva på någon tråkig mat, utan helt enkelt äta jävligt gott.

Han flyttade från Borlänge till Stockholm, började experimentera intensivt med vegetarisk matlagning och startade bloggen ”Jävligt Gott”. De mest populära recepten på den välbesökta bloggen är ungefär samma rätter som du hittar på olika matleverantörers tio-i-topp-listor. Vanlig mat som Gustav har ”veganifierat”. Sedan 2018 är Gustav vegan.
– Jag tyckte helt enkelt att det var roligare och mer utmanande att laga helt växtbaserat – och framför allt tycker jag att det blir godare. Det har också blivit enkelt, idag finns växtbaserade alternativ till i stort sett alla animaliska råvaror.

Barnen äter kött ibland

Gustav bor med sin sambo och två barn i Stockholm. Sambon och barnen är flexitarianer och äter alltså kött ibland. Han tror inte på att tvinga barn – eller någon annan – att äta växtbaserat.
– Jag tror på inspiration – på att erbjuda mat du själv tycker är god.

Ditt bästa tips för att få barn att äta mer grönt?

– Bjud inte på för svår mat. Servera till exempel tacos med vegofärs och låt barnen plocka valfria grönsaker. Vill du få inspiration och variation kan du testa växtbaserade rätter från Linas Matkasse. Ät gärna tillsammans med barnen och uppmuntra dem att smaka, utan tvång – och njut av maten själv.


– Ett annat tips är att ge barnen grönsaker när de är hungriga. Ställ fram stavar av morötter, paprika och gurka och chipsdipp.

Någon svensk råvara du vill lyfta fram, som vi kan äta mer av?

Svenska äpplen. Gör salsa där du hackar i äpplen i stället för exotiska frukter som mango eller ananas – äpplet gör salsan söt och krispig. Jättegott till tacos!

+++

Välj grönt – med stor valfrihet

• Linas Matkasse har sedan tidigare kassen Vegetariskt med vegetariska rätter med möjlighet för tillägg av fisk och fågel. Innehåller ägg, ost och mjölkprodukter. Från vecka 34 finns kassen Vegan med veganska rätter från växtriket.

• Valfriheten är stor. Via en receptbank kan du varje vecka välja bland 80 rätter och komponera din egen kasse – på så vis kan du skräddarsy en meny som passar just din familj.

• Linas Matkasse redovisar även klimatavtrycket för ett urval av recepten varje vecka för att göra det ännu enklare att göra hållbara val.

Om Gustav

Gustav Johansson är född 1987. Utöver matbloggen Jävligt Gott, restaurangen ChouChou och att skriva kokböcker så driver han också det hållbara och digitala utbildningsföretaget Eat Green Academy och är en frekvent debattör i hållbarhetsfrågor. Gustav har gett ut fem kokböcker – som ”Vego i världsklass” och ”Vegansk husmanskost”, här kan du se och beställa böckerna.