Hembakade pepparkakor

Pepparkakor blir allra godast med hembakt pepparkaksdeg. Med det här receptet blir det tillräckligt både till det egna julbaket och att ge bort. Slå in degen i smörpapper, vira ett snöre runt och ge bort en tidig julklapp! Vill du göra pepparkakorna extra juliga tipsar vi om pepparkakskristyr med lingon.

Ingredienser

ca 180 pepparkakor

  • 3 dl sirap
  • 600 g mörk farin
  • 3 dl grädde
  • 2 msk torkad ingefära, malen
  • 2 msk kanel, malen
  • 2 msk kardemumma, malen
  • 3⁄4 msk kryddnejlika, malen
  • 250 g smör
  • 1 kg vetemjöl + extra till utbakning
  • 3 msk vaniljsocker
  • 1 1⁄2 msk bikarbonat

  • Gör så här:


  • Häll sirap, mörk farin, grädde och kryddor i en kastrull.
  • Värm tills sockerkristallerna löst sig.
  • Dra kastrullen från plattan, tillsätt smöret i bitar och rör tills det smält.
  • Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bikarbonat i en stor bunke.
  • Tillsätt socker- och smörblandningen. Arbeta ihop till en jämn, ganska lös deg.
  • Täck över degen och låt vila i kylskåpet minst ett dygn.

    Vill du göra degrullar att ge bort eller frysa in, ta ut degen efter ett dygn och forma till 4 rullar. Slå in i plastfolie och med smörpapper runt om.
  • Utbakning, gör så här:

  • Ta ut degen ur kylskåpet ca 30 minuter innan utbakning och värm ugnen till 200 grader.
  • Kavla ut degen på mjölat bakbord.
  • Stansa ut pepparkakor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
  • Grädda pepparkakorna mitt i ugnen 4-7 minuter, beroende på pepparkakornas storlek och tjocklek.
  • Kristyr med lingon

  • 4 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 msk lingonsylt
  • Vispa ägg och florsocker med elvisp tills det blir riktigt vitt och fluffigt. Vänd i lingonsylt och lägg i spritspåse.