Hembakade pepparkakor
Pepparkakor blir allra godast med hembakt pepparkaksdeg. Med det här receptet blir det tillräckligt både till det egna julbaket och att ge bort. Slå in degen i smörpapper, vira ett snöre runt och ge bort en tidig julklapp! Vill du göra pepparkakorna extra juliga tipsar vi om pepparkakskristyr med lingon.
Ingredienser
ca 180 pepparkakor
3 dl sirap600 g mörk farin3 dl grädde2 msk torkad ingefära, malen2 msk kanel, malen2 msk kardemumma, malen3⁄4 msk kryddnejlika, malen250 g smör1 kg vetemjöl + extra till utbakning3 msk vaniljsocker1 1⁄2 msk bikarbonat
Gör så här:
Häll sirap, mörk farin, grädde och kryddor i en kastrull.Värm tills sockerkristallerna löst sig.Dra kastrullen från plattan, tillsätt smöret i bitar och rör tills det smält.Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bikarbonat i en stor bunke.Tillsätt socker- och smörblandningen. Arbeta ihop till en jämn, ganska lös deg.Täck över degen och låt vila i kylskåpet minst ett dygn.
Vill du göra degrullar att ge bort eller frysa in, ta ut degen efter ett dygn och forma till 4 rullar. Slå in i plastfolie och med smörpapper runt om.Utbakning, gör så här:
Ta ut degen ur kylskåpet ca 30 minuter innan utbakning och värm ugnen till 200 grader.Kavla ut degen på mjölat bakbord.Stansa ut pepparkakor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.Grädda pepparkakorna mitt i ugnen 4-7 minuter, beroende på pepparkakornas storlek och tjocklek.
Kristyr med lingon
4 dl florsocker1 äggvita1 msk lingonsyltVispa ägg och florsocker med elvisp tills det blir riktigt vitt och fluffigt. Vänd i lingonsylt och lägg i spritspåse.