4 tips på olivolja i matlagning
Olivoljan gör sig toppen som smaksättare till sallad eller pasta och funkar även utmärkt att steka i. Generellt tips är att använda en smakrikare variant till smaksättning och en mildare sådan vid stekning. Nedan tipsar vi om hur du kan använda olivolja i matlagning.
Först ut har vi marinerad minimozzarella – ett perfekt tillfälle att sätta lite smak på en relativt mild, men väldigt god, italiensk klassiker. Gör sig toppenbra till en sallad för att få till det där lilla extra.
Marinerad minimozzarella
2 st förpackningar minimozzarella (á 210 g)
2 kvistar bladpersilja
1 tsk chiliflakes
Smakrik olivolja
Svartpeppar
Häll av vätskan från osten. Finhacka persilja och blanda alla ingredienser. Lägg i en lufttät burk och fyll upp med olivolja.
Marinerade Oliver
Blandade oliver
1 kvist rosmarin
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
Olivolja
Zest från 1 citron
Skär vitlök och chili i skivor. Repa rosmarin och skär det gula från en citron med potatisskalare. Blanda ihop allt och lägg i en lufttät burk. Fyll upp med en god olivolja.
Stekt broccoli med rostade hasselnötter och parmesan
Här har vi en god maträtt med härligt krisp och tuggmotstånd från broccolistammen och nötterna. Osten och chilin tillför sälta och lite sting. Passar utmärkt som tillbehör till kött och fisk eller som en egen rätt.
1 bukett broccoli
1 vitlöksklyfta
1/2 dl parmesanost
1/2 dl hasselnötter
Olivolja att steka i
Chiliflakes
Salt och svartpeppar
Sätt ugnen på 160 grader och rosta nötterna i ca 10 minuter. Skär broccolin i mindre bitar, glöm inte stammen. Stek broccoli och chiliflakes i rikligt med olivolja. Tillsätt vitlök, salt och peppar när broccolin börjar få färg. Lägg upp på tallrik och toppa med hackade hasselnötter och parmesan.
Dessert med olivolja
Sist men inte minst vill vi även tipsa om en oväntad användning av olivoljan som ger efterrätten en extra dimension. Vankas det vaniljglass till efterrätt? Då kan du med fördel toppa glassen med lite flingsalt och olivolja med citronsmak. Här får du en härlig mix av sött och salt med två smakkombinationer som gifter sig väl i en aromatisk olivolja och vanilj.