Nyårsefterrätter: pannacotta och chokladmousse
Här tipsar vi om två smarriga efterrätter att njuta av efter nyårsmiddagen. Vad sägs om en italiensk klassiker i pannacotta med hallon eller varför inte en härlig chokladmousse med salt karamell och macadamianötter?
Vispad pannacotta med hallon
Ingredienser
1 ½ dl grädde1 dl mjölk2 gelatinblad4 msk socker1 vaniljstångGör så här:
Lägg gelatinet i kallt vatten.Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.Koka upp grädde, mjölk, vanilj och socker. Krama ur gelatinet och lägg i gräddmjölken.Häll över i en skål och kyl i kylskåp.När pannacotta är helt kall så kan den vispas med elvisp och förvaras i en spritspåse.Toppa med din favoritkaka, exempelvis drömmar, och hallon.
Chokladmousse med salt karamell och macadamianötter
Ingredienser 4 små portioner
70 g mörk choklad1 ½ dl vispgrädde1 msk florsocker1 äggula2 msk dulce de leche30 macadamianötterFlingsaltGör så här:
Vispa grädden lätt.Smält chokladen i ett vattenbad.Vispa i äggula, florsocker och vänd i grädden. Ställ åt sidan.Blanda i en nypa flingsalt i dulce de lechen.Varva chokladmousse och salt karamell i ett glas.Låt stelna i kylskåp.Toppa med hackade macadamianötter vid servering.