Grekisk moussaka
Du behöver inte blicka längre än till Linas Matkasse för att fånga medelhavskänslan. Den här veckan tipsar vi om vår variant på en riktig klassiker från det grekiska köket: moussaka. Smaklig måltid!
Grekisk moussaka - nötfärsgratäng med aubergine och parmesan
(4 portioner)
Ingredienser
Potatis och aubergine
1 st aubergine
900 g mospotatis
salt
olivolja
1 st bakplåtspapper
Färsfyllning
1 st gul lök
olivolja
500 g blandfärs
1 förp krossade tomater
1 klyfta vitlök
1 tärning kycklingbuljong
2 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 tsk spiskummin
1 krm chili flakes
1 tsk flytande honung
2 krm salt
svartpeppar
Ostsås
1 bit parmesanost (ca 20 g)
1 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1/2 tärning kycklingbuljong
salt
svartpeppar
Sallad
1 st bananscharlottenlök
1 förp mixsallad
1 tsk rödvinsvinäger
olivolja
1 krm flingsalt
svartpeppar
Gör så här
Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
Skär aubergine i ca ½ cm tjocka skivor och krydda med lite salt. Låt vila ca 5 min. Blanda med lite olivolja.
Skiva mospotatis i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper och blanda med lite olivolja och lite salt. Placera ut auberginen på potatisen. Rosta högt upp i ugnen ca 15 min.
Färsfyllning: Finhacka gul lök. Hetta upp lite olivolja i en rymlig stekpanna och fräs lök och blandfärs ca 2 min. Tillsätt krossade tomater, pressad vitlök, smulad kycklingbuljong, torkad oregano, torkad timjan, spiskummin, chili flakes och flytande honung, sjud ca 5 min. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Ostsås: Finriv parmesan. Smält smör i en kastrull och pudra över vetemjöl. Vispa ner mjölk, lite i taget. Tillsätt smulad kycklingbuljong och sjud ca 5 min. Vispa ner riven parmesan och dra från värmen. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Moussaka: Varva potatis, aubergine och färsfyllning i en smord ugnsform (ca 20x30 cm), avsluta med ostsåsen. Gratinera högt upp i ugnen ca 15 min, tills moussakan fått fin färg. Använd gärna grillfunktionen de sista 5 minuterna.
Grönsallad: Skär bananschalottenlök i tunna skivor. Lägg i en skål och blanda med mixsallad, rödvinsvinäger, lite olivolja, flingsalt och nymald svartpeppar.
Servera moussaka med grönsallad.