Mexikanska såser och salsor
Imponera på vänner och familj med en egengjorda salsor. Det finns en hel uppsjö av salsor och mexikanska såser som alla har sina alldeles unika egenskaper. Här ger vi dig några enkla tips på ett par av dessa som funkar toppen till såväl fredagstacon som till grillat nu när våren knackar på dörren. Smaklig måltid!
Ananassalsa
En fruktig och söt salsa som passar som handen i handsken till fläsk, kyckling och fisk. För mer smak kan du grilla ananasen med chili innan du delar upp den i kuber. Eller varför inte göra en dessertsalsa med ananas, färsk vanilj och chili? Om du vill kan du även byta ut mynta mot koriander.
Ingredienser ananassala
1 st ananas½ förp mynta1 st lime½ tsk chili flakes1 krm flingsaltGör så här
Skala ananasen. Halvera och skär bort den innersta träiga bitenTärna fruktköttet och grovhacka myntanTvätta limen ordent ligt i ljummet vatten och finriv skaletLägg allt i en skål. Tillsätt chili flakes och flingsalt och blanda
Pico de gallo salsa
Här har vi en riktigt klassisk tomatsalsa. Består traditionellt av tomat, lök och chili men man kan göra sin alldeles egna variant med exempelvis avokado eller gurka. Funkar toppen till de flesta mexikanska rätter men kanske främst till rött kött eller kyckling.
Ingredienser pico de gallo salsa
2 st tomater1 st rödlök1 förp koriander½ st lime2 krm chili flakes2 krm saltGör så här
Tärna tomat fint och finhacka rödlök.Grovhacka koriander.Lägg allt i en skål och blanda med pressad limesaft, smaka av med chili flakes och salt.
Salsa verde
En fräsch och mångsidig örtsås full av smak som passar till det mesta; kött, kyckling, fisk eller vegetariskt. Gillar du inte koriander kan du med fördel byta ut den mot persilja.
Ingredienser salsa verde
1 st lime½ - 1 st jalapeño2 st gula tomater½ förp koriander2 klyftor vitlök1 tsk socker½ tsk saltGör så här
Tvätta limen ordentligt i ljummet vatten och finriv skalet.Kärna ur och skiva jalapeño.Grovhacka gul tomat, koriander och vitlök.Lägg allt i en mixerbunke och tillsätt pressad limesaft, socker och salt.Mixa slätt.
Molesås
I den mexikanska delstaten Oaxaca är det väldigt vanligt med en sås vid namn mole. Den görs i olika tappningar men är i grunden baserad på kakao och passar bra till bland annat kyckling.
Ingredienser molesås
½ tsk chili flakes2 gula lökar2 vitlöksklyftor1 tsk spiskummin1 tsk malen kanel2 tsk sesamfrön1 burk krossade tomater (ca 400 g)3 tsk kakaopulver100g mörk choklad (70%) i bitarSmaka av med flingsalt, nymald svartpeppar och rödvinsvinägerGör så här
Grovhacka lök och skär vitlöken i tunna skivorHetta upp olivolja i en kastrull och stek lök, vitlök, chili flakes, sesamfrön, spiskummin och malen kanel tills det är mjukt.Tillsätt krossade tomater och eventuellt lite vatten. Koka upp och låt sjuda.Tillsätt kakao och chokladbitar. Låt puttra i fem minuter.Mixa slätt direkt i kastrullen.Krydda med rödvinsvinäger, salt och peppar.
Gurksalsa
En härligt god gurksalsa som passar toppen till exempelvis fredagstacon.
Ingredienser gurksalsa
1/2 gurka1/2 tsk socker1/2 msk vitvinsvinäger1/2 tsk sambal oelek1 tsk olivolja1 krm saltGör så här
Tärna gurka fint och lägg i en skål.Blanda med socker, vitvinsvinäger, sambal oelek (valfritt), olivolja och salt.