Med spring i benen
Hur vet man att pengarna som Linas Matkasse skickar till skolprojektet Plate for Plate går fram? Jo, för att barnen som får vår hjälp inte bara mår bättre. De springer snabbare också. Häng med på idrottsdag i Kenya.
Det är mitt på dagen och solen steker. På ängen bakom en skola i södra Tharaka, fyra timmar nordost om Nairobi, står ett gäng tjejer i mellanstadieåldern uppställda i startposition. Blickarna är fästa framåt, och tävlingsledaren håller upp handen i luften:
- On your marks, get set, go, ropar han.
Han drar ned handen och tjejerna sätter av i full fart framåt. Det är fascinerande att se hur snabbt det går för dem att göra hundra meter barfota och klädda i kjol. Först i mål kommer Jackeline Kaimuri, från Ngonya primary school och tätt efter henne kommer tvåan, Lydia Gatumi, från Rancha primary school. Publiken består mest av andra elever och lärare, men här finns också James Mwirigi, en utav fältassistenterna från Linas biståndspartner IAS, International Aid Services. Han applåderar med de andra och ler stort.
- Båda flickorna som kom först i mål går på skolor som är med i Plate for Plate, berättar James. Det är så tydligt att barnen som får vår hjälp mår bättre och orkar mer.
Serverar mat på 37 skolor varje dag
Plate for Plate är ett stort biståndsprojekt som bygger på gåvor från Linas Matkasse med kunder. Gåvorna räcker till att servera mat på hela 37 skolor, varje dag. IAS manövrerar projektet på plats. Det är inget litet jobb. Att James hinner vara med på en idrottsdag är ett undantag. I vanliga fall går veckorna för honom och hans tre kollegor åt till att bevaka leveranserna av livsmedel, kontrollera så att skolorna har säkra matförråd och att kockarna har vad de behöver. IAS möter representanter för skolministeriet i Tharaka för att säkerställa att rätt skolor får hjälp och de besöker föräldraföreningar som bidrar till projektet genom att stå för köksutrustning, matolja och kryddor. Bernhard Omondi, är chef för IAS kontor i Tharaka:
- Mitt jobb är otroligt meningsfullt, det blir jag påmind om varje gång jag möter lärare som berättar om hur mycket bättre barnen på deras skolor mår sedan Plate for Plate kom till skolan. Samtidigt är det tufft. Jag bor ju här i Tharaka och ser behoven.
Torkan slår hårt
Tharaka ligger i ett område som gränsar till vad man brukar benämna som öken. De flesta som bor här försörjer sig på jordbruk, och man är mycket beroende av att regnet kommer när det ska komma. Men de senaste tre regnperioderna har grödorna i området fått alldeles för lite regn. För många familjer innebär detta att man måste dra ned på antalet måltider till enbart en per dag. Oftast blir det då en enkel middag, för att barnen ska slippa gå och lägga sig hungriga.
I Tharaka finns ingen statlig skollunch och om barnen ska få något i sig under dagen måste de gå hem och äta för att sedan komma tillbaka till eftermiddagen. Om det inte finns någon mat hemma orkar de vanligtvis inte gå tillbaka till skolan på eftermiddagen och därför skjuter elevernas frånvaro i höjden under tider av torka. IAS tar varje vecka emot mail och brev från nya rektorer och lärare som undrar om Plate for Plate kan komma med lunch till deras skola också. På idrottsdagen i södra Tharaka deltar 18 olika skolor. Sju av dem är med i Plate for Plate, och nästan alla barn som vinner idrottstävlingarna denna dag kommer från dessa skolor.
- Det känns både bra och dåligt. Tänk vilken skillnad vi gör! Barnen orkar inte bara plugga mer. De orkar ge allt i tävling också. Fast det är klart att man hade velat hjälpa alla barn här, säger James Mwirigi.