Linssoppans dag 12/4 Dröm dig bort till mellanöstern och njut av vår smakrika libanesiska soppa. Soppan är superenkel att laga och dessutom mättar den otroligt bra. Lycka till!
Libanesisk linssoppa med pistagenötter
Till 2 pers: 1 chapati-bröd 75 g färskost 1/2 gurka 1/2 knippe koriander 1/2 lime 1 dl matyoghurt 1 förp pistagenötter 1/2 röd paprika 1 förp röda linser 1/2 rödlök 1 krm cayennepeppar 1 tärning grönsaksbuljong 1/2 tsk socker 1 msk spiskummin 5 dl vatten 2 vitlöksklyftor olivolja salt
Finhacka 1/2 rödlök och tärna 1/2 röd paprika. Hetta upp olivolja i en rymlig kastrull. Fräs lök, 2 vitlöksklyftor (pressade), 1 msk spiskummin och 1 krm cayennepeppar 3-4 min. Tillsätt paprika, 5 dl vatten, 1 tärning grönsaksbuljong, 1 förp röda linser (sköljda, avrunna) och 1/2 tsk socker. Låt koka 10-12 min. Gurkyoghurt: grovriv 1/2 gurka och pressa bort vätskan. Lägg gurkan i en skål och rör ner 1 dl matyoghurt, finrivet skal från 1/2 lime och 1 krm salt. Fördela 75 g färskost på 1 chapati-bröd. Lägg 1 chapati-bröd som lock. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och stek bröden 1-2 min per sida. Pressa ner saften från den använda limehalvan i soppan och smaka av med lite salt. Toppa libanesisk linssoppa med 1/2 knippe koriander, 1 förp pistagenötter och gurkyoghurt. Servera med varm chapati. Tips: Att toppa med pistagenötter höjer verkligen soppan, men det går naturligtvis fint att toppa med andra nötter eller frön som du har hemma.