Lilla förvaringsskolan

Mat som förvaras rätt håller längre. Så enkelt är det. Förutsatt att man vet var olika typer av livsmedel mår bäst. För att reda ut det har vi satt ihop en liten förvaringsskola med våra vanligaste livsmedel. Skriv ut och spara!

Kött och fisk

Kött och fisk mår bäst på den kallaste platsen i kylskåpet. Det gäller speciellt köttfärs, rå fisk och skaldjur. Oftast är det kallast högst upp, men använd gärna en termometer för att hitta den plats som är kallast i just ditt kylskåp.

Kött och fisk går även bra att frysa in. Bakterier växer inte i frysen, så fryst mat kan inte bli farlig. Däremot kan fettet i maten härskna och då smakar det illa. Fetare livsmedel har kortare hållbarhet. Därför kan feta charkprodukter bli dåliga redan efter någon månad medan magert viltkött kan hålla mer än ett år.

Långa helgfrukostar är härligt! Men ställ in smörgåsskinkan och leverpastejen i kylen under tiden, så håller de betydligt längre.

Mejeriprodukter och ägg

Mjölk, fil, yoghurt, grädde, crème fraiche, smör och andra mejeriprodukter ska förvaras i kylskåp. Mjölk som stått i kylen håller ofta betydligt längre än till bäst före-dag. Lämna den därför inte framme, utan ställ in den i kylen så fort du har ätit klart.

Grädde, mjölk, ost och matfetter kan också frysas in. Grädde som varit fryst går inte att vispa, men fungerar utmärkt i matlagning. Ost blir smulig i frysen, men om du river den först är det perfekt att snabbt kunna ta fram och ha till gratänger och pajer.

Ägg kan förvaras i rumstemperatur. Bäst före-datumet på förpackningen är faktiskt satt utifrån det. Så om de förvaras i kylskåp håller de flera veckor efter bäst före-datum. Äggvitor och gulor som blir över vid bak eller matlagning går även att frysa in. När äggvitorna tinat går de att vispa till skum, precis som vanligt.

Image alt text

Mat som passerat sitt bäst före-datum är inte farlig om den förvarats på rätt sätt. Våga lita på ditt eget omdöme. Luktar och smakar det bra? Då går det alldeles utmärkt att äta.

Frukt, grönsaker och potatis

Frukt och grönsaker ska hanteras varsamt. När de skadas blir de fortare dåliga. Ibland packas vissa frukter och grönsaker in i plast. Det kan verka onödigt, men förlänger faktiskt hållbarheten betydligt. Låt dem gärna ligga kvar i förpackningen eller påsen. Det skyddar dem både från att skrumpna och från eten, en gas som utsöndras från till exempel äpple, banan och tomat och som påskyndar mognaden. Men för frukter och grönsaker som förvaras i kylen är det bra att låta förpackningen vara lite öppen, eller göra små hål i plasten, så att det inte bildas så mycket kondens.

Image alt text

De flesta grönsaker och en del frukter mår bäst i kylskåpet. Men vissa frukter och grönsaker kan få köldskador och ska hellre förvaras svalt, det vill säga i 12-15 °C. Det gäller till exempel banan, ananas, gurka och aubergine.

Frukt och grönsaker som har blivit lite skrumpna kan ätas ändå. Ledsna frukter fungerar ofta fint i en fruktsallad eller smoothie och skrumpna grönsaker kan blandas i en gryta eller omelett. Sallad, morötter och andra rotfrukter som tappat spänsten blir pigga och krispiga om de får ligga i en skål med vatten i kylskåpet några timmar.

Bröd

Bröd trivs i rumstemperatur. I kylen blir mjukt bröd nämligen smuligt och torrt. Det går förstås också bra att frysa in mjukt bröd. Skiva gärna limpan först, så går det lätt att ta ut de skivor som behövs efter hand.

Image alt text

Hårt bröd är torrt och ska förvaras torrt. Då håller det nästan hur länge som helst. Mjukt bröd möglar ofta efter ungefär en vecka, men en del bröd håller längre. Det behöver inte bero på att man tillsatt konserveringsmedel. Nuförtiden bakas många bröd under så pass hygieniska förhållanden, att mögelsporer sällan hamnar på brödet. Det gör att hållbarheten blir mycket längre. Surdegsbröd håller också längre än annat bröd.

Tumregel!
Ju kallare maten förvaras desto längre håller den. En bra temperatur i kylskåpet är +4-5 °C, medan -18 °C är lagom i frysen.

Källa: Livsmedelsverket