3 smaksättare i det koreanska köket
Häng med Linas Matkasse och upptäck tre nyckelingredienser i det koreanska köket: soja, sesamolja och gochujang. I den här artikeln gör vi en djupdykning i de mångsidiga smaker som definierar det koreanska köket.
Sesamolja
Sesamolja ger en unik smakdimension till många koreanska rätter. Den har en djup och nötaktig smak med en omisskännlig hint av umami. I det koreanska köket används rostad sesamolja, till skillnad från den kallpressade, ljusare varianten. Rostningsprocessen ger oljan dess gyllenbruna färg och karakteristiska smak.
I koreansk mat används sesamolja både som smaksättare och tillbehör. Det är en vanlig ingrediens i allt från salladsdressingar till marinader och såser. Ett exempel är den populära street food-rätten dakkoshi där sesamoljan lyfter smakerna från kyckling, grönsaker och ris.
Soja
Soja är en hörnsten i koreansk matkultur. Den bidrar bland annat till den autentiska smakupplevelsen i rätter som japchae (sojamarinerade nudlar) och bulgogi (marinerat och grillat kött).
Koreansk soja finns i en mängd olika varianter, inklusive guk-ganjang (mörk soja) och jin-ganjang (ljus soja). Guk-ganjang används för att ge djup och umami till soppor och grytor, medan jin-ganjang används i marinader, dressingar, som dipp och som krydda. Den allmänna beteckningen för koreansk soja är ganjang. Den inkluderar både ljus och mörk soja och alla varianter däremellan.
Tips! Har du inte koreansk soja hemma kan du ersätta den med japansk soja. Den koreanska sojan är något sötare – i övrigt är smakbilden snarlik.
Gochujang
Gochujang är en fermenterad chilipasta med komplex och unik smakprofil. Chilipastan är en grundpelare i det koreanska köket och en av anledningarna till att koreansk mat har blivit populär mattrend världen över. Gochujang har djärva smaker som ger hetta och kryddighet till såser, marinader, soppor och grytor. Det är bland annat en viktig ingrediens i populära rätter som bibimbap, tteokbokki och buldak eller ”eldkyckling”.
Läs mer: Linas guide till gochujang >