Vikten av bra hygien i köket
Köket är en härlig mötesplats där vi samlas vi för att laga mat, äta, prata och umgås. Men köket är också en populär samlingsplats för bakterier, och en del är riktigt otrevliga.
Som vi alla vet är hygien A och O när vi lagar mat. Här på Linas Matkasse håller matkreatörerna noga ordning på råvaror, skärbrädor, disktrasor och bänkar. Det går av bara farten och är en självklar del av jobbet när man arbetar med livsmedel.
Lite slarv kan få stora konsekvenser
Ändå hör vi med jämna mellanrum om gäster på restauranger och skolmatsalar som blivit sjuka av e-kolibakterier, salmonellabakterier och campylobacter. Ofta är det den mänskliga faktorn som slarvat. Någon har hoppat över handtvätten, råvaror har inte behandlats rätt och den gamla disktrasan far runt på fel ställen.
Bakterier syns inte men finns ändå
Det går inte att gardera sig för vad andra gör, men hemma kan du hålla bakterierna borta. Om du håller efter lite varje dag går det lätt. Här kommer tips om vad du ska tänka lite extra på när du städar i köket. De flesta känner du säkert igen, och du har säkert dina egna rutiner, men visst kan det vara bra med lite kom ihåg.
13 hygienregler i köket
1. Personlig hygien i köket - tvätta händerna
Att tvätta händerna är det bästa sättet att undvika förkylningar och magsjuka, och självklart ska den som är sjuk inte laga mat åt andra. Glöm inte att tvätta händerna under själva matlagningen också. Ta av klockan och smycken och torka med en ren handduk eller hushållspapper.
2. Disktrasan är kökets värsting
Många sjukdomsframkallande bakterier älskar disktrasornas fukt och värme och ju mer gynnsamma förhållandena är, desto snabbare förökar bakterierna sig. Disktrasan är bra att byta en gång i veckan eller om den känns ofräsch. Vill du inte slänga den kan den tvättas i diskmaskinen, kokas i kastrull, eller köras ett par minuter i mikron. Använd den bara till diskbänken och köksbordet. Behöver du torka av på golvet är det mer hygieniskt med hushållspapper.
3. Skärbrädan är en bakteriehärd
Skärbrädan diskar du med hett vatten och diskmedel eller i diskmaskinen. Ha olika skärbrädor till kyckling, kött och grönsaker. Skär inte grönsaker till salladen och rå kyckling på samma skärbräda med samma kniv utan att diska dem noga. Skärbrädor av icke-porösa material är bäst, som de av hårt trä som även kan slipas ned. Släng plastskärbrädan om den har fått skåror.
4. Håll köksbänken fri
Ofta ställer vi matpåsar, handväskor, post, mobiler och nycklar på diskbänken, men det är ingen bra idé eftersom de är de fulla av bakterier. Tvätta av bänken varje dag med hett vatten och rengöringsmedel, och tvätta lysknappen och pepparkvarnen när du ändå håller på.
5. Diskhon och kranen
Att spola varmvatten i diskhon räcker inte för att göra den ren. Här samlas smuts från smutsiga händer, matrester och skräp. Diska ur hon varje dag och kom ihåg vattenkranen.
6. Låt spis och ugn skina
De nya spisarna och ugnarna är enkla att hålla rena, skönt nog. Tvätta av spis- och ugnsvreden från stänk och otvättade fingrar, och glöm inte väggen bakom.
7. Rengör kylskåpet oftare
Om du rensar kylskåpet innan du får hem en matkasse eller handlar, slipper du kladd, matspill och gamla grönsaker. Passa på att slänga utgångna varor, diska hyllplan och lådor, torka av väggar, handtag och dörrkanter, så blir det fräscht och fint.
8. Organisera och rensa skafferiet oftare
Många torrvaror har lång livstid, men visst blir en del stående för länge. Rensa, rengör och organisera så är det enklare att se vad du har hemma. Förvara gärna förpackningar i slutna plastpåsar, så undviker du skadedjur.
9. Sopigt vid soporna
När du slänger soppåsen kan du passa på att diska sophinken och torka ur skåpet där soporna förvaras.
10. Häng upp diskhandduken
Bakterier trivs i fuktiga, ihopknölade diskhanddukar. Sträck ut och häng upp dem så torkar de bättre. Byt ofta och torka gärna händerna med hushållspapper eller med en separat handduk.
11. Behandla matvarorna korrekt
Sätt in kylvaror i kylen direkt när du har handlat. Skölj grönsaker och frukt. Lagad mat bör inte värmas upp mer än en gång. Halvtinade varor som håller kylskåpstemperatur kan du frysa in igen utan att säkerheten påverkas, och små mängder varm mat kan ställas in i kylen direkt. Frysen ska hålla -18° C eller kallare och kylskåpet +4-5 °C.
12. Mikron och kaffebryggaren
Mikrovågsugnen blir lätt smutsig när den används ofta. Använd mikrolock rengör gärna mikron någon gång i veckan. Får du citron över kan du lägga några skivor i vatten och köra på full effekt i 30 sekunder, så blir det lätt att torka ur och det doftar gott. För att slippa bakterier och mögel i kaffemaskinen rengör du den enligt skötselråden, eller ta till knepet med ättikssprit och vatten.
13. Och så våra fyrfota vänner
Husdjur ska helst inte vara uppe på köksbordet eller diskbänken, hur sällskapssjuka de än är. Djurmatskålar diskar du varje dag i maskin eller med diskmedel för att hålla bakterierna borta.