Nu börjar vi klimatberäkna våra recept 

Nu tar vi nästa steg i vårt hållbarhetsarbete och lanserar klimatberäknade recept. Planerade måltider minskar matsvinnet men val av råvaror och ingredienser är minst lika viktigt ur klimatsynpunkt. Med den nya hållbarhetssatsningen förenklar vi för dig som kund att inte bara minimera ditt matsvinn, utan också välja recept för att minimera klimatpåverkan. Klimatberäkningen bygger på det statliga forskningsinstitutet RISE vetenskapligt förankrade klimatdatabas.

Klimatsmartare val

Maten vi äter utgör en stor del av vår klimatpåverkan och står för ungefär 25 % av de svenska hushållens totala klimatavtryck, enligt Världsnaturfonden (WWF). Inte bara matsvinn utan också vilken mat vi väljer att äta har stor påverkan på vårt klimat och på utsläppen av växthusgaser i atmosfären.

Nu inför vi klimatberäkning på våra maträtter, det gör vi så att du som kund lättare ska kunna göra klimatsmarta val när du bestämmer dig för vad du ska äta till middag.

Till att börja med lanserar vi klimatberäkning på 10 av våra mest populära recept, men vårt mål är att på sikt ha klimatberäkning på alla våra recept.

Håll utkik efter taggen “Klimatdata” och CO2e-siffran på receptet, den visar dig hur stort klimatavtryck rätten bidrar till. Ju lägre siffra, desto mindre klimatavtryck.

Asian Food

Hur räknar vi ut klimatavtrycket på våra rätter?

För att räkna ut det totala klimatavtrycket för varje enskild maträtt använder vi oss av RISE’s (Research Institue of Sweden) klimatdatabas . Klimatdatabasen baseras på livscykelanalyser av mer än 750 livsmedel som representerar svensk livsmedelskonsumtion. Varje ingrediens har ett klimattal som visar hur stort klimatavtryck varan/ingrediensen har, angiven i CO2e, eller koldioxidekvivalenter.

Enheten CO2e per kg är ett mått på utsläpp av växthusgaser och visar vad ett kilogram av den aktuella varan motsvarar i koldioxidutsläpp. Med enheten CO2e/kg går det att jämföra utsläpp av olika växthusgaser med varandra, eller lägga ihop olika klimatgaser till en gemensam enhet. Läs mer här. (https://www.ri.se/sv/berattelser/unik-databas-gor-klimatsmarta-val-enklare)

I Sverige står maten för ca 25% av hushållens klimatpåverkan, och i dag har en svensk lunch eller middag i genomsnitt ett klimatavtryck på ca 2 kg CO2e. För att nå det globala målet om maximalt 1,5 graders global uppvärmning, måste vi bland annat ändra hur och vad vi äter. Enligt WWFs One Planet Plate (https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/one-planet-plate/#klimat-och-biologisk-mangfald), som också är bygd på klimatdata från RISE, bör vi sträva efter ett klimatavtryck på 0,5 kg C02e per måltid (lunch/middag), eller totalt 11 kg C02e per vecka per person.




Klimatsmartare val

Maten vi äter utgör en stor del av vår klimatpåverkan och står för ungefär 25 % av de svenska hushållens totala klimatavtryck, enligt Världsnaturfonden (WWF). Inte bara matsvinn utan också vilken mat vi väljer att äta har stor påverkan på vårt klimat och på utsläppen av växthusgaser i atmosfären.

Nu inför vi klimatberäkning på våra maträtter, det gör vi så att du som kund lättare ska kunna göra klimatsmarta val när du bestämmer dig för vad du ska äta till middag.

Till att börja med lanserar vi klimatberäkning på 10 av våra mest populära recept, men vårt mål är att på sikt ha klimatberäkning på alla våra recept.

Håll utkik efter taggen “Klimatdata” och CO2e-siffran på receptet, den visar dig hur stort klimatavtryck rätten bidrar till. Ju lägre siffra, desto mindre klimatavtryck.