Jordärtskockssoppa

Så här i vintertider vill vi passa på att lyfta fram en av våra allra finaste rotfrukter i rampljuset. Jordärtskockan är en riktig höjdare som funkar till det mesta. Vi tipsar om hur du värmer vintermånaden med en mustig och riktigt god jordärtskockssoppa.

Jordärtskocka är en uppskattad knöl som med sin jordiga, lena och kraftfulla smak påminner om en korsning mellan rädisa och kronärtskocka. Till skillnad från de flesta grönsakerna är jordärtskockan som allra bäst under vintern och så länge det inte är tjäle i marken kan man skörda jordärtskocka hela vintern. Den delikata och nötiga smaken passar bra med milda smaker och funkar toppen i en soppa eller gratäng. Eller varför inte passa på att rosta jordärtskockan i ugn och göra jordärtskockschips? Toppengott som snacks till helgen eller som topping på soppa. Användningsområden är många och vår favoritknöl passar till det mesta. Den kan vara något krånglig att skala så ett tips är att använda en tesked för att lättare komma åt och samtidigt bevara så mycket som möjligt av det vita fruktköttet. Annars funkar den fint att skrubbas.

Soppa på jordärtskocka

Jordärtskockssoppa är en riktig klassiker som funkar bra såväl till fest som till vardags. Vill du laga något som värmer gott under vintermånaderna? Eller vill du testa nåt nytt och byta ut den klassiska potatissoppan till någonting annat? Då kan en slät, rykande och mustig jordärtskockssoppa vara något för just dig. Servera med nybakat bröd och toppa med rostade jordärtskockschips eller grönkålschips (se toppingtips nedan). Mums!

Tips: Jordärtskockan ger mycket smak men har också relativt högt fiberinnerinnehåll, ett tips för att underlätta arbetet för tarmarna är att dryga ut soppan med lite potatis, på så sätt mildrar du även smaken något.

Gör så här:

  • Finhacka 1 gul lök.
  • Skala och skiva 500 g jordärtskocka och 1 bakpotatis tunt.
  • Häll av och skölj 1 förp vita bönor.
  • Hetta upp lite olivolja i en rymlig kastrull och fräs jordärtskocka, potatis, lök och 3 pressade vitlöksklyftor 3-4 minuter.
  • Tillsätt bönor, 1 liter vatten, 1 msk vitvinsvinäger och 2 tärningar grönsaksbuljong. Koka under lock 12-15 minuter, eller tills rotfrukterna är mjuka.
  • Ta soppan från värmen och tillsätt 100 g färskost. Mixa slätt med stavmixer.
  • Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Smaklig måltid!

    Toppingtips till jordärtskockssoppa

    Blev det några jordärtskockor över? Ta tillvara på dessa och använd som topping på soppan. Hyvla skockorna tunt och blanda med olivolja, salt och lite torkad dill. Rosta på låg värme i ugnen tills de blir helt torra. Blir supersmaskiga chips som även kan avnjutas som helgsnacks.

    Vill du ta tillvara på fler goda säsongsråvaror? Då går det även toppen att göra smarriga grönkålschips.

    Gör så här:

  • Värm ugnen till 175 grader (varmluft) eller 200 grader (vanlig).
  • Plocka blad från grönkålen (släng de grova stammarna).
  • Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper och krama in lite olivolja och salt.
  • Tillaga mitt i ugnen 5-10 min, tills de precis blivit krispiga.
  • Passa noga så att de inte bränns!