Jerkkrydda och jerkkryddat smör
Följ med på en liten smakresa till Karibien! En vanligt förekommande kryddblandning i regionen är den klassiska jerkkryddan. Här tipsar vi om ett recept på en klassisk jerkkrydda samt jerkkryddat smör att riva över grillade grönsaker.
Det finns oändligt många recept på jerkkrydda men vanliga ingredienser är bland annat kryddpeppar, kanel, muskot och chili. Det här är en krydda som kanske främst är förknippad med den jamaicanska streetfood-klassikern jerk chicken, men funkar även bra till fisk och kött.
Jerkkrydda
Ingredienser
4 st salladslök6 st vitlöksklyftor1 röd lök1 msk riven ingefära1-3 st chili t ex jalapeno eller habanero1 msk torkad timjan1 tsk kanel2 krm muskot1 tsk kryddpeppar2 tsk salt2 msk vinäger3/4 dl brunt farinsockerSaften från 1 apelsinSaften från 1 lime3 msk oljaGör så här:
För detta recept behöver du en stavmixer.
Skiva salladslök, vitlöksklyftor, röd lök och jalapeno/habanero tunt.Lägg samtliga ingredienser i en mixerbunke och mixa till en slät "paste" med stavmixer.Marinera fisk, kyckling eller fläsk över natten.Jerkkryddat smör
Vi kan även tipsa om att smaksätta smör med din nyligen gjorda jerkkrydda. Passar toppen att riva över grillade grönsaker. Eller varför inte smaksätta med jalapeno eller rökt paprika? Mums!
Gör så här:
Vispa 250 g rumsvarmt smör i en bunke tills det blir lite fluffigt.Smaksätt sedan med 3-4 msk jerkkrydda.Gör en rulle av det smaksatta smöret och frys in.Riv sedan över grillade grönsaker.Jalapenosmör
Gör så här:
Vispa 250 g rumsvarmt smör i en bunke tills det blir lite fluffigt.Smaksätt med 1 finhackad, urkärnad jalapeno, skal och saft från 1 lime, 1 kruka finhackad koriander, 2 st finhackade vårlökar.Gör en rulle av det smaksatta smöret och frys in.Riv sedan över grillade grönsaker.
Rökt paprikasmör
Gör så här:
Vispa 250 g rumsvarmt smör i en bunke tills det blir lite fluffigt.Smaksätt med 2 tsk rökt paprikapulver, 1 tsk cayenne, 1 pressad vitlöksklyfta.Gör en rulle av det smaksatta smöret och frys in.Riv sedan över grillade grönsaker.Hoppas det smakar!