Italiensk äppelpaj

Varsågod och njut av en supergod äppelpaj från italien med pinjenötter till fikastunden.

Italien är ju känd för sin fantastiska matkultur och likaså deras desserter så här har vi tagit fram en äppelkaka som vi med säkerhet vet kommer bli en hit under tre-fikat.

Vill du lyxa till det lite extra kan vi rekommendera ett klassiskt italienskt dessertvin för att förhöja smakupplevelsen.

Behöver du tips på vad för typ av äpple du ska välja till pajen kan du kika här.
Varsågod och njut av en supergod äppelpaj från italien med pinjenötter till fikastunden.

Italien är ju känd för sin fantastiska matkultur och likaså deras desserter så här har vi tagit fram en äppelkaka som vi med säkerhet vet kommer bli en hit under tre-fikat.

Vill du lyxa till det lite extra kan vi rekommendera ett klassiskt italienskt dessertvin för att förhöja smakupplevelsen.

Världens godaste äppelpaj på italienskt vis

Ingredienser ca 8-10 bitar

Pajdeg:

  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 st äggula
  • Fyllning:

  • 4 st äpplen, gärna syrliga
  • 125 g pinjenötter
  • 125 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 ½ msk vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 citron, finrivet skal och lite av saften
  • Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Knåda ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt äggula och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform (gärna med löstagbar kant) ca 22-24 cm i diameter.
  • Grädda mitt i ugnen 10-12 min.
  • Blanda pinjenötter, smör, strösocker, grädde, vetemjöl och citronskal i en kastrull. Hetta upp under omrörning. Låt smeten sjuda på svag värme någon minut. Rör då och då.
  • Skala, kärna ur och skiva äpplen tunt. Bred ut äppelskivorna i pajskalet. Pressa lite av citronsaft över.
  • Bred ut nötsmeten över äppelskivorna
  • Grädda mitt i ugnen 20-25 min. Låt kallna på ett galler
  • Servera gärna med en klick mascarponeost eller en god vaniljglass.

  • Ha en riktigt härlig fikastund!