Huevos rancheros – ett klassiskt mexikanskt recept

Våra mexikanska veckor rullar vidare och den här veckan vill vi rikta strålkastarljuset mot en av våra favoriträtter från det mexikanska köket: huevos rancheros, en traditionell och smakrik mexikansk rätt du inte vill gå miste om.

Vi älskar mexikansk mat och vill rikta strålkastarljuset mot en av våra favoriträtter från det mexikanska köket: huevos rancheros, en traditionell och smakrik mexikansk rätt du inte vill gå miste om.


Huevos rancheros serveras ofta som en stadig frukost eller lunch, men funkar givetvis lika bra som middag.


Recept till 4 personer


Ingredienser huevos rancheros

  • 1 st gul lök
  • 1 st röd paprika
  • 1 förp cocktailtomater
  • 1 förp svarta bönor
  • 2 tsk neutral olja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 förp krossade tomater
  • ½ dl vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 tsk sambal oelek
  • 4 st ägg
  • Tillbehör

  • neutral olja
  • 1 förp tortillabröd
  • 1 kruka koriander
  • 100 g fetaost
  • 2 dl matyoghurt
  • Gör så här

  • Klyfta gul lök och röd paprika tunt
  • Halvera cocktailtomater
  • Häll av och skölj svarta bönor
  • Hetta upp neutral olja i en rymlig stekpanna eller stekgryta.
  • Fräs lök, pressad vitlök, paprika och cocktailtomater ca 4 min.
  • Tillsätt svarta bönor, krossade tomater, vatten, tomatpuré, spiskummin, paprikapulver, salt och sambal oelek. Låt puttra ca 5 min.
  • Gör fyra gropar i tomatsåsen och knäck i ett ägg i varje grop. Låt sjuda under lock ca 6 min, tills äggen stelnat.
  • Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna. Stek tortillabröd på hög värme, tills de fått fin färg. Låt rinna av på lite hushållspapper.

  • Innan servering


    Grovhacka och strö koriander samt smulad fetaost över huevos rancheros. Servera med krispiga tortillabröd och en klick matyoghurt.