Huevos rancheros – ett klassiskt mexikanskt recept
Våra mexikanska veckor rullar vidare och den här veckan vill vi rikta strålkastarljuset mot en av våra favoriträtter från det mexikanska köket: huevos rancheros, en traditionell och smakrik mexikansk rätt du inte vill gå miste om.
Vi älskar mexikansk mat och vill rikta strålkastarljuset mot en av våra favoriträtter från det mexikanska köket: huevos rancheros, en traditionell och smakrik mexikansk rätt du inte vill gå miste om.
Huevos rancheros serveras ofta som en stadig frukost eller lunch, men funkar givetvis lika bra som middag.
Recept till 4 personer
Ingredienser huevos rancheros
1 st gul lök1 st röd paprika1 förp cocktailtomater1 förp svarta bönor2 tsk neutral olja2 klyftor vitlök1 förp krossade tomater½ dl vatten2 msk tomatpuré2 tsk spiskummin2 tsk paprikapulver1 ½ tsk salt1 tsk sambal oelek4 st äggTillbehör
neutral olja1 förp tortillabröd1 kruka koriander100 g fetaost2 dl matyoghurtGör så här
Klyfta gul lök och röd paprika tuntHalvera cocktailtomaterHäll av och skölj svarta bönorHetta upp neutral olja i en rymlig stekpanna eller stekgryta.Fräs lök, pressad vitlök, paprika och cocktailtomater ca 4 min.Tillsätt svarta bönor, krossade tomater, vatten, tomatpuré, spiskummin, paprikapulver, salt och sambal oelek. Låt puttra ca 5 min.Gör fyra gropar i tomatsåsen och knäck i ett ägg i varje grop. Låt sjuda under lock ca 6 min, tills äggen stelnat.Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna. Stek tortillabröd på hög värme, tills de fått fin färg. Låt rinna av på lite hushållspapper.
Innan servering
Grovhacka och strö koriander samt smulad fetaost över huevos rancheros. Servera med krispiga tortillabröd och en klick matyoghurt.