Lyxig hasselnötskräm
En lyxig hasselnötskräm med mörk choklad och havssalt som är ljuvligt god att toppa en dessertvåffla med, att ha som fyllning i bakverk eller njuta av precis som den är. Att ställa fram ett kakfat med små skedar fyllda med hasselnötskräm är garanterat populärt till fikat!
Ca 3 dl
Ingredienser
150 g hasselnötter
200 g mörk choklad
1 krm havssalt
Ev florsocker
Gör så här:
Rosta hasselnötter i en torr, het stekpanna tills skalet börjar spricka och nötterna doftar rostat. Häll nötterna på en ren kökshandduk. Knyt ihop handduken till en påse och gnugga bort det mesta av skalet. Häll nötterna i en matberedare eller blender. Mixa ända tills oljan trängt ut ur nötterna och blivit en slät och glansig kräm. Processen tar en stund. Skrapa ner massan från kanterna då och då.
Smält choklad över vattenbad eller i mikrovågsugn. Rör ner chokladen i hasselnötskrämen och smula ner havssalt. Blanda allt väl. Använder du mörk choklad med hög kakaohalt och vill ha hasselnötskrämen sötare, tillsätt lite florsocker.
Häll upp hasselnötskrämen i en burk och förvara i kylskåpet. Ta fram i rumstemperatur innan servering.