Sätt smak på din grillning

En del grillar året runt. Andra väntar in en behaglig utomhustemperatur. Hur ofta man än väljer att laga mat på sin grill, är det lite av en djungel för att få det grillade att bli extra gott. Menyteamets Karim Keyser guidar oss rätt bland smaksättarna.

Karim Keyser i Linas menyteam grillar ofta och gärna och vet hur man lyckas på gallret. Här reder han ut skillnaderna mellan smaksättarna marinad, rub och glaze.


– En marinad innehåller ofta syra och är tänkt att tränga in i köttet och göra det mört. För att köttet ska ta smak av en marinad måste det ligga väldigt länge, säger Karim. Köttet suger inte åt sig så mycket smak som man tror. Men det fungerar bra på mindre bitar, till exempel grillspett.


– Om du inte är ute i så god tid är det bättre med en rub. Det är en torr kryddblandning som gnids in i köttet precis innan grillning, förklarar Karim. Den blir mer som en pasta om man använder färska ingredienser.


– Glaze är en tjock, blank sås som man penslar på medan man grillar. Den innehåller ofta socker eller honung som gör att ytan blir lite karamelliserad. Rubs och glazer med mycket honung eller socker kan lätt brännas vid. Så man får ha koll och helst inte grilla för varmt.


– Mat blir godare på grillen, avslutar Karim. Och ännu godare blir det om man serverar det grillade köttet med en kall sås.

BBQ-glaze

Passar till det mesta - nötkött, fläskkött, kyckling eller fisk. Väldigt gott att pensla på en köttbit eller laxbit under grillning. Passar även bra som sås vid sidan av.

Ingredienser BBQ-glaze

Till 4-6 port.

  • 1 st gul lök, finhackad
  • 5 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 st torkad anchochili
  • 1 tsk spiskummin
  • ½ tsk chiliflakes
  • ½ dl balsamvinäger
  • ½ dl japansk soja
  • ½ dl vatten
  • 1 dl ketchup
  • 1 dl muscovadosocker
  • 1 msk olivolja
  • Gör såhär

  • Fräs lök och vitlök i en kastrull med olja.
  • Smula ner torkad anchochili och krydda med spiskummin och chiliflakes.
  • Tillsätt balsamvinäger, soja, vatten, ketchup och muscovadasocker.
  • Låt småkoka 10-15 min.
  • Tillsätt 1 msk olivolja och mixa slät med stavmixer.
  • För en slät sås, sila genom finmaskig sil.
  • Redrub

    Passar bra till kyckling. Gnid in innan grillning. Grilla sedan på indirekt värme, eftersom ruben innehåller socker som annars lätt bli bränt.

    Ingredienser Redrub

    Till 4-6 port.

  • 2 msk paprikapulver
  • 2 msk socker
  • 2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk spiskummin
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 2 krm mald ingefära
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • Blanda alla ingredienser i en skål.

    Grekisk souvlakimarinad

    Passar bra till fläsk (helst fläskkarré) eller kyckling. Marinera minst 1 timme innan grillning. Pensla sedan på marinad under grillning.

    Ingredienser grekisk souvlakimarinad

    Till 4-6 port.

  • ½ dl pressad citronsaft
  • 2 msk torkad oregano
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • ½ kruka timjan
  • Lägg allt i en mixerbehållare och mixa med stavmixer.

    Image alt text