Grekiska tillbehör

Grillsäsongen är här och vad passar då inte bättre än att ackompanjera det hela med några smakrika tillbehör? Vi fortsätter vår grekiska smakresa och ger dig ett par tips på smarriga röror och tillbehör att njuta av i vårkvällen.

Rädistzatziki

1 citron

1 förp rädisor

2 dl matyoghurt

1 klyfta vitlök

2 krm salt

Gör såhär

Tvätta citronen ordentligt i ljummet vatten. Skiva rädisor och lägg i en skål. Blanda ner matyoghurt, finrivet citronskal, pressad vitlök, salt och lite nymald svartpeppar.

Enkel variant på fava

Klassisk grekisk röra som passar fint till grillat, eller bara med en bit bröd. Blötläggning ca 12 timmar + tillagning ca 45 min.

2 ½ dl gula ärter (eller delade gula ärtor, Chana dal på burk, då behöver du inte blötlägga).

8 dl vatten.

1 gul lök

½ tsk salt

svartpeppar

Till servering:

1 citron

1/2 rödlök

Din bästa olivolja

Gör såhär

Blötlägg ärtorna efter anvisning på förpackningen.
Klyfta löken tunt. (om du vill kan du steka löken för en mildare smak).

Häll av och skölj ärtorna. Koka upp ärtor, vatten, gul lök och salt i en kastrull med lock. Sjud under lock på svag värme 40 min, eller tills ärtorna är mjuka. Skumma av några gånger under tiden.

Lyft upp ärtorna och löken och lägg i en mixerbunke, spara kokvattnet. Mixa med en stavmixer, späd med kokvattnet lite i taget till en lagom krämig röra. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Röran tjocknar mer när den kallnar.

Skölj citronen i ljummet vatten och finriv skalet. Klyfta citronen. Finhacka rödlök.

Bred ut röran på en tallrik. Ringla över din bästa olivolja och strö på rödlök och citronskal. Servera med citronklyftor. Vill du göra extra festligt strö på färsk oregano och kapris.

Ska du spara röran, lägg i en burk och täck med lite olivolja. Håller några dagar i kylen.

Ungsbakad fetaost

Här har vi en meze (samlingsnamn för smårätter) som på senare tid blivit väldigt populär. Det hela är också väldigt enkelt!

Gör så här

Lägg en hel fetaostbit i en liten ugnsfast form. Ringla över olivolja, strö på färsk oregano, lite finhackad rödlök, körsbärstomater samt salt och peppar. Låt stå i ugnen ca 5-10 minuter tills tomaterna och osten har mjuknat och blivit lite krämig. Klart! Supergott till bröd och oliver.