Vi använder gärna bananer när vi bakar eftersom den söta smaken gör underverk i efterrätter. Och det är också ett smart och väldigt smarrigt sätt att använda de där bananerna som fått ligga lite för länge i fruktskålen. Hoppas ni gillar de här bananefterrätterna.
Chiapudding med banan och choklad
Ingredienser till 4 lite större eller 6 små portionsformar
2 st bananer, mosade
3 dl kokosmjölk, extra creamy
4 msk chiafrön
4 tsk kakao
2 msk flytande honung
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
100 g färska svenska hallon
1 dl minimaränger
(rålakritspulver)
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Blanda alla ingredienser
Häll upp i portionsformar och täck med plastfilm.
Låt stå kallt i cirka 8 timmar, eller över natten.
Servera med hallon och minimaränger på toppen.
Banana Bread
Ingredienser till 1 bröd
3 bananer, välmogna
3/4 dl honung
3/4 dl neutral olja
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kanel
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Mosa bananerna med en gaffel och rör ner honung och olja
Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och kanel i en separat bunke.
Addera de torra ingredienserna till bananmoset och rör om ordentligt.
Grädda i en avlång bakform (1 1/2 liter) i nedre delen av ugnen i cirka 40 min.
Bananmuffins med chokladfrosting
Ingredienser till 20 st
125 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 krm kanel, malen
4 1/2 dl vetemjöl
2 bananer, mogna, i skivor
1 1/2 dl mjölk
Frosting
25 g smör, rumsvarmt
125 g färskost
3 dl florsocker
1/2 dl kakao
2 tsk starkt kaffe
1 tsk vaniljsocker
50 g hasselnötter, hackade, rostade
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör ihop smör och socker. Tillsätt äggen, ett i taget.
Blanda bakpulver, vaniljsocker, kanel och mjöl i en skål och rör ner i smeten.
Tillsätt bananer och mjölk. Vispa till en slät smet.
Ställ 20 mellanstora muffinsformar i en långpanna eller muffinsplåt. Fördela smeten i formarna.
Grädda mitt i ugnen 18–20 min. Låt svalna på ett galler.