Dukkah
Dukkah är en egyptisk kryddblandning som bland annat består av rostade nötter och sesamfrön samt kryddor som fänkålsfrö och koriander. Kryddan är god att strö över rostade grönsaker och sallader, att krydda ett kokt ägg med, eller strössla över en avokadosmörgås. Kryddblandningen serveras ofta som ett tilltugg där man doppar bröd i olivolja och sedan i dukkah.
Ingredienser
1 dl hasselnötter
1⁄2 dl vita sesamfrön
2 msk fänkålsfrön
2 msk hela korianderfrön
1 1⁄2 msk torkad timjan
1 1⁄2 tsk flingsalt
Gör så här:
Hetta upp en stekpanna strax över medelvärme. Rosta hasselnötterna utan matfett. Skaka pannan och passa så att de inte bränns. Häll över hasselnötterna på en ren diskhandduk. Vira ihop handduken och gnugga nötterna mot varandra så att det mesta av skalet lossnar. Plocka upp nötterna och lägg dem i en skål. Rosta sesamfröna i stekpannan utan matfett tills de är gyllengula. Rör hela tiden och passa så att de inte bränns. Häll över dem i skålen. Rosta fänkålsfrö och korianderfrö tills kryddorna börjar dofta. Häll dem i skålen. Tillsätt timjan och flingsalt och rör ihop allt. Häll över hälften av blandningen i en mortel och stöt allt tills det mesta av kryddor, nötter och frön krossats, behåll en del av nötterna i grova bitar. Mortla sedan resten av blandningen. Häll upp i en burk med lock.