Delikatessen jordärtskockan

Ojämna knotiga knölar. De ser inte mycket ut för världen, men under det mörka skalet döljer sig ett vitt krispigt fruktkött med nötig och söt smak.

En bit under markytan hittar vi den, en riktig delikatessknöl med len, aromatisk och karaktärsfull smak. Namnet till trots är jordärtskockan inte släkt med kronärtskockan, men däremot är den nära släkt med solrosen. Den har länge odlats i Amerika, men fördes till Europa först på 1600-talet.

Jordärtskockor odlas i större delen av Sverige och brukar finnas i mataffärerna på hösten, vintern och våren. Det är de uppsvällda knölarna i jordstammarnas ändar, de så kallade skockorna, som används i matlagningen. De är ganska svårskalade, och missfärgas dessutom när de skalas och kommer i kontakt med luften. Därför kan det vara bra att koka jordärtskockan med skalet på. Då behåller den dessutom mer av sina näringsämnen. Och man behöver egentligen inte skala dem alls, utan det räcker gott att bara tvätta dem noga.

Jordärtskockan kan kokas och ätas som tillbehör till mat, på samma sätt som potatis, gärna med lite smör till. Den är god att puréa, mosad tillsammans med potatis, eller att tillreda till en krämig soppa. Den kan stuvas, gratineras, eller råstekas, men även ätas råa, tunt skivade i råkostsallader. Droppa då gärna lite citron över dem för att de inte ska missfärgas.

Tips: För att jordärtskockorna ska bli lättare att skala kan de först blancheras (hastigt kokas) ett par minuter. När de har skalats lägg dem snabbt i vatten, eftersom jordärtskockor annars snabbt blir mörka.

Här kommer några tips från vår receptsamling, smaklig måltid!

Image alt text

Jordärtskockspuré med ugnsbakad torsk, svamp och sockerärter

Ingredienser 4 personer

  • 2 bakpotatisar
  • 500 g jordärtskocka
  • 250 g skogschampinjoner
  • 150 g sockerärter
  • 600 g torskfilé
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk olja
  • 4 msk smör
  • salt
  • svartpeppar

  • Gör så här:

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Skala och skär 2 bakpotatisar och 500 g jordärtskocka i mindre bitar. Koka potatis och jordärtskockor mjuka i lättsaltat vatten.
  • Skär ca 600 g torskfilé i portionsbitar och lägg i en smord ugnsform. Krydda med ca 1/2 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Tillaga mitt i ugnen 18-20 min.
  • Kvarta 250 g skogschampinjoner. Strimla 150 g sockerärter.
  • Häll bort vattnet från potatiskoket. Blanda kokt potatis och jordärtskocka med 4 msk smör och 2 dl mjölk. Vispa till en puré med elvisp. Smaka av med salt och svartpeppar.
  • Stek kvartade skogschampinjoner i 1 msk olja. Krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Blanda ner strimlade sockerärter och dra från värmen.
  • Servera ugnsbakad torsk med jordärtskockspuré, svamp och sockerärter.
  • Tips: Vill du ha ett mjölkfritt alternativ till jordärtskockspurén? Då kan du enkelt göra ett jordärtskocksstomp med endast tre ingredienser; bakpotatis, jordärtskocka och salt.


    Skala och dela 2 bakpotatisar. Lägg i en kastrull tillsammans med 300 g jordärtskocka. Koka mjuk i lättsaltat vatten. Häll av jordärtskockskoket och mosa sönder till ett stomp med ballongvisp eller elvisp. Smaka av med salt.


    Image alt text

    Krämig jordärtskockssoppa med örtstekt svamp och rågkrutonger

    Ingredienser 4 personer

  • 1 bakpotatis
  • 250 g champinjoner
  • ½ kruka dill
  • 150 g färskost
  • 150 g grekisk yoghurt
  • 1 gul lök
  • 300 g jordärtskockor
  • 150 g sugarsnaps
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 8 dl vatten
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • rågbröd
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

  • Gör så här:

  • Värm ugnen till 225 grader.
  • Finhacka 1 gul lök. Skala och skär 1 bakpotatis i mindre bitar.
  • Fräs lök, potatis och 300 g jordärtskockor i lite olivolja i en rymlig kastrull, 2-3 min. Tillsätt 2 vitlöksklyftor (pressade), 1 tsk vitvinsvinäger, 8 dl vatten och 2 tärningar grönsaksbuljong. Sjud under lock 15-20 min.
  • Krutonger: skär små tärningar av ett gott rågbröd. Lägg i en ugnsform och blanda med lite olivolja och 1 krm salt. Rosta mitt i ugnen 10-12 min.
  • Kvarta 250 g champinjoner. Halvera 150 g sugarsnaps och finhacka 1/2 kruka dill. Fräs svampen i 1 msk olivolja i en stekpanna, 1-2 min.
  • Tillsätt sugarsnaps och dill till svampfräset. Krydda med 1/2 tsk salt och lite nymalen svartpeppar. Fräs i ytterligare 1 min.
  • Tillsätt 150 g färskost till soppan och mixa slät med stavmixer.
  • Servera jordärtskockssoppa med svampfräs, rågkrutonger, några skivor rågbröd och 150 g grekisk yoghurt.

  • Smaklig måltid!