Delikatessen jordärtskockan
Ojämna knotiga knölar. De ser inte mycket ut för världen, men under det mörka skalet döljer sig ett vitt krispigt fruktkött med nötig och söt smak.
En bit under markytan hittar vi den, en riktig delikatessknöl med len, aromatisk och karaktärsfull smak. Namnet till trots är jordärtskockan inte släkt med kronärtskockan, men däremot är den nära släkt med solrosen. Den har länge odlats i Amerika, men fördes till Europa först på 1600-talet.
Jordärtskockor odlas i större delen av Sverige och brukar finnas i mataffärerna på hösten, vintern och våren. Det är de uppsvällda knölarna i jordstammarnas ändar, de så kallade skockorna, som används i matlagningen. De är ganska svårskalade, och missfärgas dessutom när de skalas och kommer i kontakt med luften. Därför kan det vara bra att koka jordärtskockan med skalet på. Då behåller den dessutom mer av sina näringsämnen. Och man behöver egentligen inte skala dem alls, utan det räcker gott att bara tvätta dem noga.
Jordärtskockan kan kokas och ätas som tillbehör till mat, på samma sätt som potatis, gärna med lite smör till. Den är god att puréa, mosad tillsammans med potatis, eller att tillreda till en krämig soppa. Den kan stuvas, gratineras, eller råstekas, men även ätas råa, tunt skivade i råkostsallader. Droppa då gärna lite citron över dem för att de inte ska missfärgas.
Tips: För att jordärtskockorna ska bli lättare att skala kan de först blancheras (hastigt kokas) ett par minuter. När de har skalats lägg dem snabbt i vatten, eftersom jordärtskockor annars snabbt blir mörka.
Här kommer några tips från vår receptsamling, smaklig måltid!
Jordärtskockspuré med ugnsbakad torsk, svamp och sockerärter
Ingredienser 4 personer
Gör så här:
Tips: Vill du ha ett mjölkfritt alternativ till jordärtskockspurén? Då kan du enkelt göra ett jordärtskocksstomp med endast tre ingredienser; bakpotatis, jordärtskocka och salt.
Skala och dela 2 bakpotatisar. Lägg i en kastrull tillsammans med 300 g jordärtskocka. Koka mjuk i lättsaltat vatten. Häll av jordärtskockskoket och mosa sönder till ett stomp med ballongvisp eller elvisp. Smaka av med salt.
Krämig jordärtskockssoppa med örtstekt svamp och rågkrutonger
Ingredienser 4 personer
Gör så här:
Smaklig måltid!