Bönor och linser

Nu riktar vi strålkastarljuset mot baljväxtriket, plockar fram förstoringsglaset och synar bönan och linsen. Hur navigerar en bäst genom bön- och linsdjungeln och kan man omvandla traditionella kötträtter till gröna motsvarigheter som är minst lika goda? Den här veckan tar vi hjälp av Kajsa Blomqvist, varumärkeschef på GoGreen, som guidar oss med svar på dessa frågor.

Enligt Livsmedelsverket innehåller baljväxter, samlingsnamn för bland annat bönor och linser, många nyttiga ämnen och är dessutom relativt skonsamma mot miljön i jämförelse med kött. Men om man inte är helt bekväm med att göra en helomvändning i sina matvanor finns det flera sätt att twista till en kötträtt till en välbekant vegetarisk motsvarighet.

Bönor av alla dess slag

Det finns en hel uppsjö av bönor där ute, alla med sina egna karaktäristiska särdrag. Bland annat har du den klassiska bruna respektive vita bönan. Varav den förstnämnda kanske är mest förknippad tillsammans med en bit fläsk – en riktig klassiker. Men utöver det passar den även bra till sallad, soppa och gryta. Till skillnad från den bruna bönan är den vita något krämigare i konsistensen och är särskilt lämpade att göra biffar på då de går bra ihop med starkare kryddor.

För den som vill hitta lite ny inspiration till en grönare vardag utan att för den sakens skull gå miste om vardagsfavoriterna finns det gott om möjligheter att twista till klassiska kötträtter till vegetariska motsvarigheter. Kajsa Blomqvist tipsar bland annat om vegetariska nuggets gjorda på vita bönor, en vegetarisk poke bowl med svarta bönor och en vegetarisk pasta carbonara med svamp och bönor. Utöver de något vanligare bönorna har vi också några uppstickare i form av borlottibönan och mungbönan. Borlottibönan har likt den vita bönan en krämig konsistens, men här finns också toner av sötma och nötter. Borlottibönan passar bland annat bra till pastarätter och risotto.

– Mungbönan är väldigt populär att grodda, men föredrar man att använda bönan som den är passar den utmärkt i sallader, soppor och alla typer av grytor.

Färdigkokta eller torkade

Utifrån preferens kan man antingen välja färdigkokta eller torra bönor. De färdigkokade kan ätas som de är men när det kommer till torra bönor är det viktigt att de tillagas innan de äts.

– De torkade bönorna behöver blötläggas och kokas innan de äts, det behövs för att laka ut någonting som heter lektiner som vår matsmältning inte riktigt klarar av, säger Kajsa Blomqvist och passar på att ge några tips på hur man kan tillaga och använda torra bönor.

– Om man är lite av en bön-finsmakare kan man uppskatta att laga torra bönor från grunden för den lite fastare konsistensen jämfört med förkokta bönor. Dessutom har du, när du kokar en böna du blötlagt själv, chansen att smaksätta den när den kokas.

Ett tips är att blöta upp och koka ordentliga satser när du ändå är i gång, och sedan frysa in lagom stora portionsförpackningar i plastpåsar som du sedan kan använda till din matlagning. Får du bönor över? Här kommer ytterligare några tips på vad du kan använda de till.

– Passa på att rosta dem i ugnen, göra hummus eller andra röror på dem, marinera dem eller varför inte använda i din bakning?

Ja, du läste rätt. Det går att använda bönor i bakning. Vita bönor går utmärkt att använda i lite syrligare bakverk som exempelvis morotskaka. Men Kajsa Blomqvist vill dra en extra lans för kladdkaka med svarta bönor.

– Svarta bönor har en neutral smak och en krämig konsistens som funkar bra i kladdkakan, dessutom bidrar de med allt det nyttiga från baljväxter och då kan man ju äta mer kladdkaka med gott samvete.

Linser

Linser är också ett bra alternativ att ta till för dig som vill testa vegetariska alternativ. Linser är snabblagade och kan användas till många olika rätter. Men vad är det för skillnad på röda och gröna linser?

– Röda linser är delade och har därmed kortare koktid. De blir mjuka och lite mosiga efter kokning och är därför extra goda i grytor, soppor, gratänger, köttfärssås och grönsaksbiffar. De behöver inte blötläggas och kokas bara i tio minuter.

– Gröna linser är fastare i konsistensen och kräver längre koktid än sin röda kusin. De är goda i sallader, grytor, soppor och gratänger. De behöver inte blötläggas men blir större och kokar snabbare om de får ligga i vatten i ca 1 timme.

*I samarbete med GoGreen