Rösti med en twist

Rösti är en den klassiska potatisrätten från Schweiz. Ett smarrig och gott recept där grunden är riven potatis som steks i en stekpanna. Man kan använda både färsk och kokt potatis, det avgör du helt själv.

Rösti är riktigt gott att ha som tillbehör till allt från grillat, fågel eller fisk men fungerar även toppen som komplement till kvällsmaten och salladen.

Ingredienser

Blomkålsrösti med tångkaviar och spenatsallad (för 4 personer)

Blomkålsrösti

Blomkål 1 st

Gul lök 1 st

Bakpotatis 2 st

Riven ost 100 g

Ägg 2 st

Mellanmjölk 1 dl

Salt 11⁄2 tsk

Smör 1 msk

Neutralolja 1 msk

Vetemjöl 1 dl

Spenatsallad

Babyspenat 1 påse
Päron 1 st
Gurka 1 st
Olivolja 1 tsk
Vitvinsvinäger 1 tsk
Flingsalt 1 krm

Till servering

Tångcaviar 1 burk

Matyoghurt 2 dl

Citron 1 st
Rödlök 1 st

Rösti i ugn: såhär gör du:


1. Rösti med blomkål: Finhacka löken och grovhacka blomkålen. Skala och grovriv bakpotatisarna. Lägg allt i en bunke. Blanda ner ägg, riven ost, vetemjöl, mjölk och salt.


2. Hetta upp smör och neutral olja i en eller två stekpannor (om du bara har en stekpanna, värm ugnen till 150 grader). Fördela smeten i stekpannorna (eller stek i omgångar och håll den färdiga röstin varm i ugnen). Stek på medelvärme, tryck till med en stekspade så den gräddas jämnt. Vänd efter 10-12 min med hjälp av en tallrik. Stek ytterligare 10-12 min på andra sidan.


3. Spenatsallad: Skölj spenaten och hyvla långa remsor av gurkan med en potatisskalare. Klyfta päronet, lägg allt i en salladsskål och dressa med olivolja, vitvinsvinäger och salt.


4. Finhacka rödlöken och tvätta citronen ordentligt i ljummet vatten.


5. Finriv skalet av citronen över röstin. Skär citronen i klyftor.


6. Toppa nystekt rösti med tångcaviar, matyoghurt och rödlök. Servera med spenatsallad och citronklyftor.


Voila en potatisrösti som smakar fantastiskt! Bon Appetit!