Baklava med apelsin och kanel

Baklava – denna söta dessert är en favorit i det grekiska köket. Här har vi filodeg som varvas med nötter och smör som sedan smaksätts utifrån preferens. Det här är små, söta bakverk som får lite frasighet och tuggmotstånd från nötterna. Toppengott med en kopp kaffe efter måltiden.

Baklava med apelsin och kanel
1 apelsin, finrivet skal och pressad saft
3,5 dl socker
4 dl vatten
500 g filodeg (Glutenfri: kavla ut glutenfri smördeg tunt och skär arken i lagom storlek.)
250 g smör
2 dl pistagenötter, finhackade
2 dl mandel eller valnötter, finhackade
2 tsk malen kanel


Sätt ugnen på 175*C vanlig, 150*C varmluft.
Koka vatten, socker och apelsinsaft till 104 -105 grader (använd termometer). Tillsätt rivet apelsinskal. Låt svalna.
Smält smöret. Smörj en ugnsform (ca 30x20) med lite smör. Lägg ner ett ark filodeg. Pensla med smör. Upprepa till tre lager filodeg. Bred på hälften av nötter, mandel och kanel. Upprepa med tre lager filodeg och smör. Strö på resten av nötter, mandel och kanel. Upprepa med tre lager filodeg och smör.

Dela baklavan i formen till 25-30 bitar. Grädda mitt i ugnen 20-25 min, eller tills den fått fin färg. Ringla sockerlagen över den varma baklavan. Ställ kallt, gärna över natten.
Servera bitarna rumsvarma till en kopp kaffe.