Torkade örter
Färska örter är härligt, och har man mer örter än man hinner äta upp så är det toppen att ta vara på smakerna genom att frysa in eller torka dem. Vissa örter passar bra att torka och andra passar bättre att frysa.
Att torka örter
Om du torkar örter som vuxit utomhus, plocka dem helst på för- middagen efter att daggen torkat upp. Klipp av örterna. Gör små luftiga buketter, är de för stora och täta kan de mögla. Bind ihop med ett snöre och häng dem upp och ner fästa i ett snöre eller på pinne. Häng örtbuketterna på en varm, torr plats men undvik att hänga dem i direkt solljus, då tappar de smak. Låt dem hänga tills de torkat ordentligt och blivit spröda. Torktiden är olika för olika örter. Timjan torkar till exempel på några dagar medan rosmarin kan ta behöva torka i upp till ett par veckor. Förvara örterna i täta burkar. Behåll gärna buketterna intakta och smula sönder kryd- dorna när de ska användas, så bevaras smakerna bättre. Förvara burkarna mörkt, svalt och torrt.
Örter som passar att torka:
Rosmarin • Dragon • Salvia • Oregano • Timjan
Att frysa örter
Att frysa örter är ett bra sätt att bevara örterna längre. De behöver inte prepareras eller ens hackas, se bara till att de är rena och att det inte följer med någon jord. Riv av bitar av smörgåspapper eller bakplåtspapper. Lägg en lagom stor bunt örter mitt på pappret. Vik ihop till ett platt paket. Lägg örtpaketen i en tättslutande burk eller i en plastpåse som försluts med en klämma. När du ska använda dem, ta fram ett litet paket och kläm det mellan fingrarna samtidigt som du tar det ur frysen så finfördelas örterna utan att du behöver hacka dem.
Örter som passar att frysa
Dill • Persilja • Koriander • Gräslök • Körve