Olika sorters äpplen

Våra svenska äpplen – en uppskattad frukt som gör sig superbra i en mängd olika desserter. Men det funkar också toppen att använda äpple i matlagning och här listar vi fyra svenska sorter och tipsar om olika sätt att använda dem på.

Ingrid Marie

Här har vi ett så kallat vinteräpple som har säsong först i november och lagras till februari. Det julröda, syrliga, saftiga och lite lätt söta äpplet med kryddig arom passar utmärkt i desserter eller att skiva ner i diverse sallader.

Det här är dock en äppelsort som lämpar sig mindre bra i matlagning då den tappar sin fasthet vid upphettning. Men den funkar riktigt bra att göra äppelmos på, nedan får du tips på ett enkelt och gott äppelmos på just Ingrid Marie.


Äppelmos på Ingrid Marie

Ingrid Marie funkar väldigt bra att koka äppelmos på och det är dessutom enkelt och supergott!

Gör så här:

  • Klyfta äpplet och ta bort kärnhuset. Koka sedan upp äppelbitarna (med skal) i en kastrull med lite vatten i botten, bara så att det inte bränner.
  • Koka tills äpplena blir mjuka med en kanelstång och lite socker.
  • Mixa slät med stavmixer och vips har du ett gott äppelmos som passar perfekt till filen, gröten eller till en bit fläsk.
  • Om du vill tillföra lite mer sting i moset kan vi tipsa om att byta ut kanelstången mot hackad färsk ingefära.

  • Frida

    Här har vi en äppelsort som har säsong i oktober och lagras fram till mars. Det här äpplet, med sina klara gröna och röda färger, är ett klassiskt ät-äpple då det har mycket smak. Den är främst syrlig med en viss sötma och är något sträv i konsistensen. Till skillnad från Ingrid Marie passar Frida mycket bra att använda i matlagning.

    Gravenstein

    Gravenstein har säsong nu (september) fram till november. Ett stort gulrött äpple med ett fast fruktkött och lätt syrlig och tydlig eftersmak. Gott som både ät- och matäpple! Om du vill twista till en klassisk tzatziki kan du byta ut riven gurka mot rivet Gravenstein-äpple, gärna en gul sådan, och vips har du en god äppeltziki.

    Aroma

    Aroma har säsong i oktober och lagras fram till februari. Ett stort gulgrönt äpple med röd solsida som har en frisk, kryddig, söt, lite syrlig smak och krispigt fruktkött. Behåller konsistensen bra som matäpple.

    3 recept på svenska äppelsorter

    Äppelgodis på Aroma-äpplen

    Ett tips är att göra ett smaskigt och naturligt godis på Aroma-äpplen! Enkelt, gott och dessutom förlänger du hållbarheten på frukten.

    Gör så här:


  • Kärna ur äpplena och skiva dem tunt, gärna med mandolin.
  • Lägg ner dem i en bunke med vatten och citronsaft i ca 10 minuter för att undvika att de blir bruna.
  • Utan ugn: Torka genom att trä upp på snöre och häng upp inomhus med lite luft mellan äpplena. Låt de torka några dagar.

    I ugn: Sätt ugnen på 75 grader. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Släpp ut fukt från ugnen då och då. Det tar ca 5 timmar. Förvara sedan torrt och svalt i en tätsluten burk!

    Tips: Krydda upp äppelringarna med lite malen kanel och malen kardemumma!


    Äppelsås

    Vankas det fisk eller fläsk? Då passar det super att göra en god äppelsås på antingen Frida, Gravenstein eller Aroma.

    Gör så här:


  • Hacka en rödlök och tärna två äpplen.
  • Fräs med en klick smör och en kvist timjan i en kastrull.
  • Tillsätt 1 buljongtärning och 3 dl gräddmjölk. Låt koka några minuter och smaka av med lite japansk soja.

  • Äppelsallad

    Äpple passar såklart även tärnad eller strimlad i en sallad. Nu i hösttider är det även säsong för kål, så passa på att göra en sallad med grönkål, äpple, nötter och en vinägrett på olivolja, äppelcidervinäger, honung och lite dijonsenap.

    Smaka av med salt och peppar.

    Perfekt tillbehör för en höstmiddag!


    Tips! Avslutningsvis passar äpple i och med dess friska syra utmärkt till olika sorters kött. Ett tips är att ha ner äpple i en gryta, gratäng eller riva ner i köttfärssås. Tänk dock på att välja ett äpple med fast fruktkött.