Att inspirera familjer till att äta god och sund mat och spara tid när det är som allra mest ont om den – det är tanken bakom Linas Matkasse.
Om Linas Matkasse

Linas Matkasse grundades 2008 av syskonen Niklas Aronsson och Lina Gebäck. Idag är företaget marknadsledande inom middagslösningar i Sverige, Norge och finns även i Danmark. Här får du ta del av Linas matfilosofi och läsa mer om hur allt en gång började.

Ökad andel vegetarisk

I de Nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) från Livsmedelsverket, rekommenderas att vi äter mindre kött- och charkprodukter. De senaste 12 månaderna har Linas Matkasse bidragit till att över 5.1 miljoner vegetariska portioner serverats i svenska hushåll. Genom att ha en vegetarisk rätt i Linas Originalkasse, Linas Inspirationskasse och Linas Flexitariankasse varje vecka, får vi fler människor att prova vegetarisk mat. Och i och med lanseringen av vår succé Linas Vegetariska matkasse med ägg, ost och mjölkprodukter, äter över 4 000 hushåll vegetarisk mat kontinuerligt. Under sommaren 2019 utökade Linas Matkasse sitt gröna sortiment ytterligare i och med lansering av Linas Vegetariska kasse och Linas Flexitariankasse för två personer.

Svenskt kött och fågel

Genom att välja svenskt kött och fågel bidrar vi till mindre klimatpåverkan, tack vare färre långa transporter, samtidigt som vi upprätthåller grunden för öppna landskap och biologisk mångfald. Vår målsättning är att de allra flesta köttråvaror i våra matkassar ska ha svenskt ursprung. Kyckling och kalkon är alltid svenskt. Köttet i matkassen är nästan alltid svenskt bortsett från vissa charkuterier, som till exempel lufttorkad skinka. Då föredrar vi ursprungsland som Italien eller Spanien som har en lång tradition av att tillverka den sortens produkter.

Aldrig rödlistad fisk!

När vi väljer fisk utgår vi från WWF:s Fiskeguide och använder aldrig rödlistad fisk. På så sätt är vi med och motverkar utfiskningen i haven.

Ekologi – på bredden

För oss är det viktigt att kunna erbjuda samtliga kunder ekologiska produkter i våra matkassar. Därför har vi alltid minst en, ibland två till tre, ekologiska produkter i varje matkasse.

Inget svinn hemma när du lagar mat – all mat ska gå åt!

En av utmaningarna när menyteamet planerar våra menyer är att allt vi skickar med i matkassen ska gå åt under veckan. På det sättet minskar vi matsvinnet hemma hos dig. Vi försöker alltid köpa in exakt så mycket mat vi behöver för att packa det antal matkassar som vi har sålt. Det är möjligt i och med att du som kund måste avboka en matkasse 7 dagar innan leverans, vilket ger oss god möjlighet att planera våra inköp. Om det mot förmodan blir något över ger vi bort det till exempelvis Frälsningsarmen och liknande organisationer.

Smarta samordnade transporter

I varje bil som levererar våra matkassar ryms middagsmat för nästan en vecka till cirka 50 familjer. Våra chaufförer tidsoptimerar sin rutt för att minimera sin körsträcka och klara av så många stopp som möjligt. Genom våra samordnade transporter minskar vi miljöutsläppen för de familjer som annars skulle ha tagit bilen till affären för att inhandla veckans middagar.

Plate for Plate

Plate for Plate är vårt biståndsprojekt där vi tillsammans med våra kunder serverar lunch till skolbarn i Kenya.

Denna webbplats använder cookies för att ge alla besökare ökad funktionalitet och service. Läs mer om cookies.